Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki hétfőn Jimmy Lai hongkongi médiamogul őrizetbe vétele miatt.

Mindkét amerikai politikus a Twitter közösségi oldalon fogalmazta meg aggodalmait.
Mike Pence leszögezte "az Egyesült Államok továbbra is támogatja Jimmy Lait és a szabadságától megfosztott valamennyi hongkongit".

Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo úgy fogalmazott: "mélyen aggasztja" őt, hogy a hongkongi sajtómágnást a Hongkong drákói nemzetbiztonsági törvénye értelmében" vették őrizetbe. A tárcavezető szerint ez "újabb bizonyítéka annak, hogy a Kínai Kommunista Párt kizsigerelte Hongkong szabadságjogait, és felmorzsolta a nép jogait".

Hátrabilincselt kézzel vitték el Jimmy LaitForrás: AFP/Vernon Yuen

A 71 éves Jimmy Lait - akit a demokrácia szószólójaként és Peking egyik bírálójaként tartanak számon - a két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap vezetőivel együtt vették őrizetbe a nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős, új rendőrségi egység tisztjei Hongkongban.

A gyanú szerint Lai "idegen országgal játszott össze, lázító szavakat használt, és megtévesztő célú összeesküvésben vett részt". A rendőrség közlése szerint az akció során elfogott további hat embert szintén a nemzetbiztonsági törvény által meghatározott bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe.

A lépést elítélte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is, amelynek vezetője, Michelle Bachelet hétfőn felszólította a helyi hatóságokat: biztosítsák, hogy senki ne élhessen vissza az új nemzetbiztonsági törvénnyel, és ha szükséges, akár módosítsanak is a jogszabályon.