Az amerikai alelnök és a külügyminiszter is aggódik Jimmy Lai őrizetbe vétele miatt

Horizontal
Hátrabilincselt kézzel vitték el Jimmy Lait
Vágólapra másolva!
Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki hétfőn Jimmy Lai hongkongi médiamogul őrizetbe vétele miatt.
Vágólapra másolva!

Mindkét amerikai politikus a Twitter közösségi oldalon fogalmazta meg aggodalmait.
Mike Pence leszögezte "az Egyesült Államok továbbra is támogatja Jimmy Lait és a szabadságától megfosztott valamennyi hongkongit".

Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo úgy fogalmazott: "mélyen aggasztja" őt, hogy a hongkongi sajtómágnást a Hongkong drákói nemzetbiztonsági törvénye értelmében" vették őrizetbe. A tárcavezető szerint ez "újabb bizonyítéka annak, hogy a Kínai Kommunista Párt kizsigerelte Hongkong szabadságjogait, és felmorzsolta a nép jogait".

Hátrabilincselt kézzel vitték el Jimmy Lait Forrás: AFP/Vernon Yuen

A 71 éves Jimmy Lait - akit a demokrácia szószólójaként és Peking egyik bírálójaként tartanak számon - a két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap vezetőivel együtt vették őrizetbe a nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős, új rendőrségi egység tisztjei Hongkongban.

A gyanú szerint Lai "idegen országgal játszott össze, lázító szavakat használt, és megtévesztő célú összeesküvésben vett részt". A rendőrség közlése szerint az akció során elfogott további hat embert szintén a nemzetbiztonsági törvény által meghatározott bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe.

A lépést elítélte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is, amelynek vezetője, Michelle Bachelet hétfőn felszólította a helyi hatóságokat: biztosítsák, hogy senki ne élhessen vissza az új nemzetbiztonsági törvénnyel, és ha szükséges, akár módosítsanak is a jogszabályon.