Először rendeltek el országos kijárási korlátozásokat a hatóságok kedden Bhutánban, miután egy külföldről hazatérő állampolgárnak a kötelező karantén elhagyása után pozitív lett a koronavírustesztje.

A bhutáni kormány azután döntött a kijárási korlátozásról, hogy egy Kuvaitból hazatérő, 27 éves nőnek pozitív lett a tesztje a karantén elhagyása után, ami azt jelenti, hogy már a fővárosban, Timpuban kaphatta el a fertőzést. Az érintett több mint kétszáz emberrel kerülhetett kapcsolatba az utóbbi napokban.

A tájékoztatás szerint korlátozzák a lakosság szabad mozgását, zárva maradnak az iskolák, a különböző hivatalok és irodák, valamint a kereskedelmi létesítmények. Az intézkedés minimum öt napig, maximum három hétig lesz érvényben.

Kézfertőtlenítőért állnak sorban a bhutáni Puncolingban március 7-énForrás: AFP/Handout

A példa nélküli lezárás célja a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése. Mindenkit arra kérünk, hogy maradjon otthon - írta közleményében a kormány.

Bhután márciusban beutazási tilalmat rendelt el a turistákra vonatkozóan, illetve háromhetes karantént írt elő a külföldről hazatérő állampolgárai számára.

A kis, elzárt himalájai királyságban regisztrálták a legkevesebb fertőzöttet (113) a dél-ázsiai régióban. Az országból egyetlen halálos áldozatot sem jelentettek.