Litvániában van a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

LUKASENKA, Aljakszandr; CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Minszk, 2020. augusztus 10. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt újságíróknak nyilatkozik Minszkben 2020. augusztus 10-én. Cihanouszkaja bejelentette: nem ismeri el az előző napi elnökválasztás hivatalos előzetes eredményeit, amelyek szerint a 26 éve hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött. A választási bizottság tájékoztatása alapján Lukasenka 80,23 százalékot, míg Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett. A részvételi arány 84 százalékos volt. A maradék három jelölt kevesebb mint 2 százalékot kapott. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Vágólapra másolva!
Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van - írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden.
Vágólapra másolva!

A politikust a stábja azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van - írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Cihanouszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták, hogy megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A 37 éves angoltanárnő, aki néhány hét alatt vált a fehérorosz ellenzék vezéralakjává, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hazájában marad, és tovább küzd a hatalom ellen. Két gyermeke már külföldön tartózkodik, férje Szjarhej Cihanouszki, kormánykritikus vlogger börtönben ül.

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.