Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van - írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden.

A politikust a stábja azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé. 

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van - írta Linas Linkevicius litván külügyminiszterForrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Cihanouszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták, hogy megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A 37 éves angoltanárnő, aki néhány hét alatt vált a fehérorosz ellenzék vezéralakjává, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hazájában marad, és tovább küzd a hatalom ellen. Két gyermeke már külföldön tartózkodik, férje Szjarhej Cihanouszki, kormánykritikus vlogger börtönben ül.

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.