Lövések dördültek a Fehér Háznál, miközben Donald Trump sajtótájékoztatót tartott

BRIEFING ROOM PRESIDENT OF THE UNITED STATES THE WHITE HOUSE Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE THOUGHTFUL US President Donald Trump speaks to the press in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on August 10, 2020. - Secret Servic
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
Vágólapra másolva!

A sajtókonferenciára belépett a titkosszolgálat egyik munkatársa, odafordult az amerikai elnökhöz és azt mondta: "azonnal álljon félre!". Donald Trump távozott a teremből, később kiderült, hogy lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is. Amikor az elnök visszatért, elmondta:

nem világos, hogy mi történt, folyik a vizsgálat.

Egyelőre csak annyi tudható, hogy

a Fehér Ház mellett lövések dördültek, egy embert mentővel kórházba szállítottak.

"Úgy tűnik, hogy egy személyt a titkosszolgálat lelőtt, nem tudom, milyen állapotban van, majd meglátjuk, mi történt" - fogalmazott Trump az újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy a titkosszolgálat "uralja a helyzetet". Az elnök egyúttal köszönetet is mondott a szolgálatnak a "gyors és hatékony" fellépésért.

Donald Trump Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Nem jött zavarba

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fehér Ház alatti bunkerba ment-e, nemmel válaszolt. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egyáltalán nem jött zavarba, eszébe sem jutott, hogy ne térjen vissza a sajtótájékoztatóra. "Úgy nézek ki, mint aki zavarban van?" - kérdezett vissza az újságíróknak.
"Biztonságban érzem magam a titkosszolgálattal, fantasztikus emberek, a legjobbak közül valók, kiválóan képzettek" - jelentette ki.

Megfigyelték, lehallgatták

A sajtókonferencián egyébként Trump tájékoztatást adott a koronavírus-járványról, és - újságírói kérdésre válaszolva - kitért arra, hogy az immár nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítják, hogy

a 2016-os választási kampány idején az Obama-adminisztráció megfigyelte, lehallgatta őt

és a munkatársait. "Mindenki benne volt: tudott róla Obama elnök, Joe Biden, az alelnök, James Comey, az FBI vezetője és a hírszerzés vezetői is.

- hangoztatta Donald Trump.