Már a második hullámra készülnek Szerbiában

Montenegro, Podgorica, koronavírus, COVID-19
PODGORICA, MONTENEGRO - MAY 4: A barber cuts hair of his customer after tough coronavirus restrictions are being lifted in Podgorica, Montenegro on May 4, 2020. Milos Vujovic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Engedélyezte a száz főnél nem tömegesebb szabadtéri, és ötven főnél nem nagyobb zárttéri politikai rendezvények megtartását a koronavírus-járvány kezelésével megbízott montenegrói válságstáb, ezzel segítve a pártok kampányát az augusztus 30-i parlamenti választások előtt.
Vágólapra másolva!

A válságstáb korábban teljesen megtiltotta a tömeges rendezvények megszervezését.

Egy fodrász szalon Montenegró fővárosában, Podgoricában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Milos Vujovic

Montenegróban hétfőre 3618-ról 3696-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában négy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 68-ra nőtt.

A második hullámra készülnek Szerbiában

Szerbiában hétfőről keddre 28 099-ről 28 262-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Június közepe óta nem volt ilyen alacsony a napi új esetszám,

mindössze 163 fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt. Hétfőn öt újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 646-ra emelkedett.

Országos szinten javul a járványhelyzet, ám az őszi, második hullámra készülve Szerbiában több olyan kórház is épül, amely a koronavírus-fertőzötteket kezelné. Hétfőn a közép-szerbiai Krusevacon helyezték el egy úgynevezett Covid-kórház alapkövét.

Koszovóban egy nap alatt 10 247-ről 10 419-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizennéggyel 341-re a halálos áldozatok száma.

Megtartották a koronavírus-járvány kezeléséről szóló törvényjavaslat első olvasatát a pristinai parlamentben, a javaslatot azonban egyelőre számos bírálat érte, és több módosító indítványt is benyújtottak a képviselők. A tervek szerint az új törvény nagyban megkönnyítené a kormány és az egészségügyi intézmények munkáját, ugyanis bizonyos korlátozó intézkedéseket a szükségállapot bevezetése nélkül is meg lehetne hozni.

32 ezren vesztették el az állásukat a járvány miatt Boszniában

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 839-ről 11 942-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn egy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 528-ra nőtt.

Száz körül mozog ugyan a napi új fertőzöttek száma, a szakértők szerint azonban

a vírus ugyanis bármikor és bárhol megjelenhet. A bejelentések szerint a kötelező maszkviselés és a távolságtartási kötelezettség a hatékony védőoltás bevezetéséig biztosan megmarad.

Bosznia-Hercegovinában hétfőről keddre 14 318-ról 14 491-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenhatan haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 421-re emelkedett.

A statisztikai hivatal adatai szerint legalább 32 ezer ember veszítette el a munkáját a járvány márciusi kitörése óta, és az előrejelzések szerint további tízezrek elbocsátására lehet számítani a vendéglátó- és szórakoztatóipar, a szállítmányozás, valamint az idegenforgalom területén.