Putyin bejelentette, bejegyezték az első orosz COVID-19-vakcinát

Moszkva, 2020. augusztus 7.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért a Moszkva közelében lévő Bugy
Moszkva, 2020. augusztus 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórházban 2020. július 29-én. Az orosz egészségügyi miniszterhelyettes 2020. augusztus 7-i bejelentése szerint hamarosan befejeződik a Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és augusztus első felében bejegyzik. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy bejegyezték az első orosz COVID-19-vakcinát.
Vágólapra másolva!

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta,

hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen.

Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

- mondta Putyin.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki,

az magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki súlyos immunizálási komplikáció.

Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően

akár két évig is fennmaradhat.

Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani.

Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül.

A Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesek egy távozó csoportját búcsúztatják a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórház dolgozói 2020. július 29-én Forrás: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/-

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét.

Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan tartályként használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja.

Ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon megismerteti az immunrendszert a potenciális ellenséggel.

Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

Bejegyezték az első orosz vakcinát Forrás: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/-

A kedden közölt hivatalos adatok szerint

Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A fertőzések száma ezzel 897 599-re emelkedett, ami 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után.

Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A WHO egyeztet az oroszokkal

Kedden Tarik Jasarevic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője azt közölte, hogy a szervezet egyeztet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a WHO is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett első orosz vakcinát.

A vakcinát fejlesztő orosz intézet mindazonáltal

eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

Szoros kapcsolatban vagyunk az orosz egészségügyi hatóságokkal, és v

- emelte ki Tarik Jasarevic genfi sajtótájékoztatóján.

Bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.