Átlépte a 30 ezret a koronavírusos betegek száma Romániában

koronavírus Románia
Védőmaszkot viselő nő Bukarest belvárosában 2020.június 13-án.
Vágólapra másolva!
Romániában újabb 1215 embernél mutatták ki az utóbbi napon a koronavírust, ezzel meghaladta a 30 ezret kedden az ismert aktív fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint 7500 alá csökkent a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma, ugyanakkor minden korábbinál több,

485 súlyos eset szorul intenzív terápiás ellátásra.

Védőmaszkot viselő nő Bukarest belvárosában Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az utóbbi 24 órában újabb 35 COVID-19-ben szenvedő beteg vesztette életét, ezzel 2764-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön eddig 123 koronavírusos román állampolgár halt meg.

Mégsem helyezték sárga zónába Spanyolországot

A keddi jelentésben szereplő esetszám a hétköznap szokásos 20-22 ezernél valamivel kevesebb teszt kiértékelésén alapul, és kevesebb mint 3 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

A legtöbb (151) új fertőzést Bukarestből jelentették,

ugyanakkor kiugróan sok, 113 megbetegedést regisztráltak a moldvai Vaslui megyében, ahol egy idősotthon lakóiról derült ki, hogy megfertőződtek koronavírussal.

Ezzel szemben Kovászna megyében mindössze egy, Maros és Tulcea megyében pedig 3-3 új fertőzést diagnosztizáltak.

Az országos járványügyi operatív törzs hétfő esti döntése értelmében

Románia mégsem helyezte a sárga zónába Spanyolországot,

ahol jelentős számú, több mint félmilliós román közösség él.

Ezzel a közegészségügyi hatóság intézkedését bírálták felül, arra hivatkozna, hogy nemcsak a járványügyi helyzetet, hanem a karanténkötelezettség bevezetésének valamennyi gazdasági és társadalmi következményét figyelembe kell venni.

Románia elvileg azokat az utasokat küldi kéthetes karanténba, akik a romániai fertőzöttségi szintet meghaladó országokból érkeznek, vagyis ahol az utóbbi két hétben a 100 ezer lakosra jutó új koronavírus-fertőzések száma meghaladja a romániai adatot.