Szicília kormányzója: Conte cserbenhagyta Olaszországot és Szicíliát

olaszország, migráns, szicília
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Elege lett a baloldali római kormány és Giuseppe Conte miniszterelnök tehetetlenségéből Szicilía kormányzójának, Nello Musumecinak, aki bejelentette, hogy a kormány segítségének hiányában szigorú szabályokat hoztak annak érdekében, hogy ne eszkalálódjon még jobban a koronavírus-válság - írja a Magyar Hírlap.  Musumeci szerint a kormány nem dolgozott ki semmiféle tervet a migrációs vészhelyzet kezelésére. Az Origo is beszámolt arról, hogy folyamatosan érkeznek az olasz (és máltai) partokhoz a koronavírusos migránsokkal teli hajók és csónakok, Matteo Salvini egykori olasz belügyminiszter egy hete ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a baloldali olasz kormány az embercsempészek cinkosa, inkompetens és veszélyes.
Vágólapra másolva!

Nello Musumeci, a sziget kormányzója bejelentette, hogy szigorú szabályokat vezettek be a laza bevándorláspolitika ellensúlyozására: megtiltották a bevándorlók elhelyezésére szolgáló sátortáborok felállítását, valamint egy rendeletet is kibocsátottak, mely szerint a migránskrízisre hivatkozva megszigorítják a Szicíliába érkező hajók kikötését, illetve a migránsok szigeten való tartózkodásának feltételeit.

Az új koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt a helyi lakosságra vonatkozó korlátozásokat is bevezettek.

– magyarázta döntését a sajtónak a kormányzó.

A rendelet minden érkező migráns számára kötelezővé teszi az egészségügyi mintavételt, illetve szigorú szankciókkal bünteti a szabálysértőket - írja a lap.

Európába igyekvő illegális bevándorlók partra szállás után koronavírustesztre várnak a szicíliai Pozzallo kikötőjében 2020. július 31-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

Musumeci hetek óta vészhelyzet elrendelését sürgeti a kormányfőnél. Úgy fogalmazott, hogy

Conte cserbenhagyta Olaszországot és Szicíliát.

Musumeci szerint a kormánynak becsülettel be kellene ismernie, hogy

nem dolgozott ki semmiféle tervet a migrációs vészhelyzet kezelésére.

A kormányzó rendelete szerint kizárólag az egészségügyi szervek által is jóváhagyott épületekben megengedett a bevándorlók elhelyezése, erről a továbbiakban a kormánynak kötelessége gondoskodni. A helyi lakosság védelmében megszigorítja a szórakozóhelyek és a tengerparti fürdőhelyek ellenőrzését, illetve mintavételt rendelt el a teljes lakosságon.

Bő egy hónap múlva helyhatósági választások

Olaszorszában szeptember 20-21-én helyhatósági választások lesznek Toscana, Liguria, Campania, Puglia, Veneto és Marche tartományokban.

Toscanában a jobbközép koalíció közös jelöltje – korábban a Liga európai parlamenti képviselője –, Susanna Ceccardi készen áll, hogy elmozdítsa helyéről az évtizedek óta regnáló baloldali vezetést, a harc azonban nagyon éles, és a politikai kampány nem minden esetben folyik demokratikus keretek között - olvasható a Magyar Hírlapban.

Sajtóforrások hírt adtak arról, hogy a hétvégén Matteo Salvini kampánykörútját több alkalommal is tüntetők zavarták meg Toscanában. A baloldali szavazótáborból összeverődött százfős csoport zavarta meg a bevándorlásellenes politikus beszédét Empoliban. „Empoli megtagad, Salvini" bekiabálásokkal és transzparensekkel juttatták a Liga vezérének tudtára, hogy nem kívánt személy a vörös erődként nyilvántartott tartományban.

– fordult Salvini a tüntetőkhöz.

– válaszolt a baloldali aktivisták rágalmaira.

Salvini számos videót osztott meg Facebook-oldalán, amely az őt ünneplő tömegről tesz tanúságot Empoliban, Viareggióban, Livornóban és kisebb toszkán településeken.