Az izraeli légierő a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira mért csapást szerdán válaszul arra, hogy onnan robbanóanyaggal megrakott léggömböket bocsátottak fel izraeli területek felé - számolt be a fegyveres erőkre hivatkozva a Times of Israel című híroldal.

A cikk szerint a Hamász katonai bázisát, földalatti létesítményét, valamint egyik megfigyelőpontját érte támadás. Korábban, kedden Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál. Ennek oka is a gyújtó léggömbök megjelenése volt. 

Több Hamász-bázist is eltaláltakForrás: AFP/Said Khatib

A gyújtószerkezetek felbocsátása a múlt héten kezdődött. Az ilyen léggömbök becsapódása következtében számos tűz keletkezett, halálos áldozatokról azonban nem érkeztek jelentések.
Ebben a hónapban Izrael már kétszer is csapást mért a Hamász állásaira Gázában, megtorlandó a hasonló, augusztus 6-a és 9-e közötti léggömbös akciókat.

Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, amelynek határait azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget uraló Hamásszal 2014-ben volt. Az Egyiptom közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.