A hazatérő nyaralók, a családi rendezvények és ünnepségek miatt országszerte emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma Németországban. Jens Spahn német egészségügyi miniszter hangsúlyozta, ha nem figyelnek egymásra az emberek, egyre több lesz a fertőzött.

Nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, mert már nem csak helyi gócokról van szó - hangsúlyozta Jens Spahn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak adott interjújában.

A Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szerda reggel közölte, hogy 1226 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Május eleje óta nem jegyeztek fel ennyi új fertőzöttet egy nap alatt. Április elején, a járvány csúcsán több mint hatezer volt a napi új esetek száma.

Strandolók az észak-németországi Travemünde tengerpartján a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Spahn megjegyezte: az egészségügyi rendszer bírja a jelenlegi terhelést, de aggodalomra ad okot, ha marad a növekvő tendencia.

A tárcavezető ismét felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat, hordjanak maszkot, és tartsák meg a kért fizikai távolságot.A nagy rendezvényekkel kapcsolatban tartózkodóan nyilatkozott, mert azoknak szerinte olyan üzenetük van a járvány helyzetére vonatkozóan, amelyet jelenleg nem támogat.