Posztumusz kapja meg a harctéri bátorságért odaítélhető legmagasabb brit kitüntetést, a Viktória-keresztet egy ausztrál tengerész, aki mindössze 18 éves volt, amikor társait védve meghalt a második világháborúban.

David Hurley főkormányzó szerdai bejelentése szerint II. Erzsébet brit királynő, aki Ausztrália államfője is, jóváhagyta az ausztrál kormány azon kérvényét, hogy a csatában elesett Edward "Teddy" Sheean megkapja az elismerést.A fiatal tengerész kevesebb mint két éve szolgált az ausztrál királyi haditengerészetnél, amikor 1942-ben hajójukat japán harci repülőgépek támadták meg a délkelet-ázsiai Timor szigetnél.

A japánok rövid idő alatt megsemmisítették a kisméretű aknaszedő hajót, amelynek kapitánya a fedélzet elhagyására utasította a legénységet. Sheean segített leengedni a mentőcsónakokat, ám látta, hogy az ellenség tüzet nyitott a vízben lévő társaira.
A túlélők beszámolói szerint a 18 éves Sheean visszarohant a hajó légvédelmi ágyújához, becsatolta magát és tüzelni kezdett a japán gépekre, miközben a hajó süllyedt. Egy gépet eltalált és a többit is sikerült távol tartania társaitól. A szemtanúk később megesküdtek rá, hogy a fiatal tengerész még akkor is tüzelt, amikor a hajót már elnyelték a hullámok.

Noha a haditengerészet veteránjai hosszú küzdelmet folytattak azért, hogy Sheean bátorságát Viktória-kereszttel ismerjék el, a katonai hatóságok bizonyítékok hiányára hivatkozva eddig elutasították.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azonban a hét elején azt közölte, hogy egy illetékes bizottság szerint Sheeannak már évekkel ezelőtt posztumusz meg kellett volna kapnia a kitüntetést.Hurley szerint Sheean családjával közösen terveznek hivatalos katonai ceremóniát az elismerés megünneplésére. Ez az első alkalom, hogy az ausztrál királyi haditengerészet tagját Viktória-kereszttel tüntetik ki.