Krónikus betegségek és allergiák esetében nem javasolt az orosz vakcina

koronavírus vakcina Oroszország
Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnik V koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én.
Vágólapra másolva!
Súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

"Az ellenjavallottak közé tartoznak a súlyos autoimmun betegségek, hogy ne lépjen fel súlyosbodás az esetükben, az artritisz (ízületi gyulladás), az artrózis (ízületi porckopás), az akut stádiumok, a pollinózis (szénanátha) és az élelmiszer-allergia.

- mondta Gincburg.

Az akadémikus szerint a szakemberek megvizsgálták a készítmény embriótoxicitását és arra a megállapításra jutottak, hogy állatok több nemzedékében nem gyakorolt negatív hatást a magzatra. Úgy vélekedett, hogy állapotos nők esetében nincs különösebb szükség az oltásra, de

mind az influenza, mind a Covid-19 esetén tanácsos inkább a terhesség előtt beadatni a védőoltást.

Elmondta, hogy a folyékony formájában az Oroszországban hivatalosan kedden bejegyzett, liofizált (fagyasztva szárított) formájában pedig várhatóan jövő héten regisztrálandó vakcinát mintegy másfél-két hónappal ezelőtt szabadalmaztatták. A szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium 48. mikrobiológiai intézetének egy munkatársa jegyzi.

Nemzetközi szabadalmaztatását körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdeményezték és azt Gincburg szerint 150 országban vizsgálják.

Az intézet munkatársai közült többen, így a társzerzők között szereplő igazigazgató is, március végén magukat is beoltották.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium/-

Gincburg szerint a Gamaleja Intézet és az Oxfordi Egyetem vakcinája azonos technológián alapul, de mivel az orosz védőoltás kétkomponensű, hosszabb immunitást alakít ki, mint a brit. Rámutatott, hogy

amíg Nagy-Britanniában majomtól származó, addig Oroszországban emberi adenovírust használtak fel tartályként a koronavírus-génnek a sejthez szállításához,

hogy ott beindítsa az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét és ily módon megismertesse az immunrendszert a potenciális ellenséggel.

Gincburg elmondta, hogy a Gamaleja Intézet által az Ebola ellen 2014 óta kifejlesztett vektorvakcina is mintegy két évig biztosít immunitást. A Covid-19 elleni orosz vakcinával veszélytelenségével szemben megfogalmazott kételyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy

a gyorsaság itt viszonylagos, mert Oroszországban negyedszázada kezdték el kidolgozni az eljárást,

amely alapján már a három-négy védőoltás készült az Ebola és a MERS koronavírus ellen.

Az akadémikus szerint a SARS-Cov-2 elleni vakcina 80 százalékban homológ azzal, amelyet a Gamaleja a MERS ellen már kifejlesztett és 220 orosz állampolgáron első és második fázisban már kipróbált, csak ez másik genetikai sort kellett a vektorba (az adenovírusba) betáplálni.

akik már gyakorlatilag ugyanazt bevitték magunka és minden rendben volt velük. Mindez lehetővé tette számunkra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megismételjük azt, amit már korábban megtettünk" - mondta Gincburg.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesek egy távozó csoportját búcsúztatják a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórház dolgozói 2020. július 29-én. Forrás: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/-

Beszámolója szerint a vakcina tesztelésének "posztregisztrációs",

harmadik, tömeges szakaszában egyebek között az oltóanyagnak a 60 év feletti korosztályokra és a gyerekekre gyakorolt hatását fogják behatóan elemezni.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy az idő igazolja majd a vakcinafejlesztés orosz módszerét. Rámutatott, hogy az orosz készítmény előállításakor emberek ezrein kipróbált, gondosan ellenőrzött platformot alkalmaztak.

Elmondta, hogy

sok országban már megismerkedtek egyes, a vakcinára vonatkozó tudományos adatokkal és egymilliárd dózisra jelentettek be igényt.

A kép illusztráció Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Dmitrijev, aki beszámolója szerint önmagán kívül már a feleségét és a szüleit is beolttatta, azt ígérte, hogy augusztus és szeptember folyamán több adatot tesznek majd hozzáférhetővé a világon elsőként bejegyzett Covid-19 elleni vakcináról.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint

több mint 20 ország jelentette be igényét a helyi a vakcina helyi gyártásra.

Az államfők közül Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki és Aleksandar Vucic szerb elnök fejezte ki készégét arra, hogy személyesen is kipróbálja az orosz vakcinát. Igaz, utóbbi feltételként szabta, hogy annak veszélytelenségét előbb szerb orvosok bizonyítsák be.

Az adenovírus közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírus.