Mauritiuson szivattyúzással sikerült megállítani az üzemanyag szivárgását a zátonyra futott japán teherhajóból - közölték szerdán a helyi hatóságok.

A panamai zászló alatt közlekedő, Wakashio nevű japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál. A hajótest mostanra a folyamatos hullámzás hatására megrepedt, üzemanyagtartályából csütörtök óta folyt a gázolaj.

Még 1800 tonna üzemanyag lehet a WakashiónForrás: AFP/L'Express Murice/Sumeet Mudhoo

A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdetettek, mert mintegy ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A tartályokból ezertonnányit kiszivattyúztak, 460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze. Keddre már csupán 1800 tonna üzemanyag maradt a hajón.

Kettétörhet a hajótest

Bár a szivárgást megállították, most az a veszély fenyeget, hogy kettétörik a hajótest, és a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül. A japán tulajdonos is megerősítette, hogy kiszélesedett a hajótesten keletkezett rés. A jármű önállóan képtelen haladni, ezért vontatóra vették, hogy az áramlatok hatására ne sodródjon el.

Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök megköszönte annak a több ezer önkéntesnek a munkáját, aki a gázolaj összegyűjtésében és a partok tisztításában részt vesz.

A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó 20 fős, nemzetközi személyzetét épségben kimentették.