Óirási károkat okozott a lakóépületekben és a mezőgazdaságban az Egyesült Államok közép-nyugati részén végigsöprő vihar kedden. A szél tetőket rongált meg, fákat csavart ki és vezetékeket szakított le. A hatalmas viharnak két idős halálos áldozata is van, egy ötéves kisfiú pedig megsérült.

A The Guardian azt írja, egy rendkívüli kiterjedésű, úgynevezett gyors mozgású viharrendszer (derecho-jelenség) söpört végig az Egyesült Államok középső államain. A vihar a legnagyobb pusztítást Nebraska keleti részén, Iowában, Wisconsinban és Illinois államban végezte: itt autókat borított fel a szél, és elektromos vezetékeket szakított le, amelyek elfoglalták az utakat.

Fekete fellegekkel közeledett a viharrendszerForrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

Indiana államban egy 73 éves nő halt meg, akit a tűzoltók a mobilháza törmeléke alatt találtak meg. Az asszonnyal volt egy ötéves gyerek is, aki az unokája lehet. A kisfiú kisebb sérülésekkel megúszta.

Iowában meghalt egy 63 éves férfi is, akire biciklizés közben dőlt rá egy fa, miközben egy kerékpáros ösvényen ment.

A mezőgazdaságot óriási kár érteForrás: AFP/2020 Getty Images/Daniel Acker

Becslések szerint Iowában több millió hektárnyi kukoricatermés és több gabonatároló semmisült meg a vihar miatt. A helyi termelők szerint ritkán pusztít ilyen erejű szél a térségben. Az egyik disznófarm tulajdonosa azt mondta, négy istállójáról szakította le a szél a tetőt, és a terménye java is odalett.

A nagyobb városokban továbbra sincs áram: legalább 340 ezer háztartás maradt áram nélkül.