Pusztító vihar söpört végig az Egyesült Államok közép-nyugati részén

vihar, Egyesült Államok, Közép-Nyugat
CHICAGO, ILLINOIS - AUGUST 10: A police officer stands guard following unrest on the city's westside moments before a derecho storm hits the area on August 10, 2020 in Chicago, Illinois. The storm, with winds gusts close to 100 miles per hour, downed trees and power lines as it moved through the city and suburbs. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Óirási károkat okozott a lakóépületekben és a mezőgazdaságban az Egyesült Államok közép-nyugati részén végigsöprő vihar kedden. A szél tetőket rongált meg, fákat csavart ki és vezetékeket szakított le. A hatalmas viharnak két idős halálos áldozata is van, egy ötéves kisfiú pedig megsérült.
Vágólapra másolva!

A The Guardian azt írja, egy rendkívüli kiterjedésű, úgynevezett gyors mozgású viharrendszer (derecho-jelenség) söpört végig az Egyesült Államok középső államain. A vihar a legnagyobb pusztítást Nebraska keleti részén, Iowában, Wisconsinban és Illinois államban végezte: itt autókat borított fel a szél, és elektromos vezetékeket szakított le, amelyek elfoglalták az utakat.

Fekete fellegekkel közeledett a viharrendszer Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

Indiana államban

egy 73 éves nő halt meg, akit a tűzoltók a mobilháza törmeléke alatt találtak meg.

Az asszonnyal volt egy ötéves gyerek is, aki az unokája lehet. A kisfiú kisebb sérülésekkel megúszta.

Iowában meghalt egy

63 éves férfi is, akire biciklizés közben dőlt rá egy fa,

miközben egy kerékpáros ösvényen ment.

A mezőgazdaságot óriási kár érte Forrás: AFP/2020 Getty Images/Daniel Acker

Becslések szerint Iowában több millió hektárnyi kukoricatermés és több gabonatároló semmisült meg a vihar miatt. A helyi termelők szerint ritkán pusztít ilyen erejű szél a térségben. Az egyik disznófarm tulajdonosa azt mondta, négy istállójáról szakította le a szél a tetőt, és a terménye java is odalett.

A nagyobb városokban továbbra sincs áram: legalább 340 ezer háztartás maradt áram nélkül.