Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével - jelentette be Donald Trump amerikai elnök először a Twitteren, majd később a washingtoni Fehér Házban tartott tájékoztatóján is csütörtökön.

Az amerikai elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két nagyszerű barátja között történelmi békemegállapodás született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással.

Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá.

Donald Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot, amelyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek adott ki.A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését is.

A történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben, és bizonyítéka a merész diplomáciának, a három vezető víziójának és az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságának - szögezték le a közös nyilatkozat aláírói, akik hangsúlyozták azt is, hogy mindhárom ország közös kihívásokkal néz szembe, és a mai történelmi eredmény mindhármójuk javára válik majd.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Donald Trump mellett David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik

A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tájékoztatón az amerikai elnök ismertette a közös nyilatkozatban foglaltakat. Ebből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak, és kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

A történelmi békemegállapodás bejelentésén jelen volt Jared Kushner, Trump tanácsadója, Robert O' Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Steve Mnuchin pénzügyminiszter, és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is. David Friedman elmondta, hogy

a békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el.

Trump nevetve hozzátette, hogy szívesen nevezte volna el Trump-egyezménynek, de ezt a média nem értette volna meg. Jared Kushner kiemelte, hogy a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit. Ezt Kushner Donald Trump szokványostól eltérő válságkezelési megközelítéseinek tudta be. Kushner szinte szó szerint megismételte a közös közleményben foglaltak egyik kitételét, miszerint a térség stabilitását a diplomáciai erőfeszítések mellett a nagyobb gazdasági integrációval, és a szorosabb biztonságpolitikai együttműködéssel lehet elősegíteni.