Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma

Horvátország, Zágráb, COVID-19, koronavírus
Szájmaszkot viselő utasok egy zágrábi villamoson 2020.június 25-én.
Vágólapra másolva!
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy vörös listára helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Vágólapra másolva!

Horvátországban a testület jelentése szerint szerdán 180-nal nőtt, és elérte az 6050-et az eddig megfertőzöttek száma. Egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 161-re emelkedett.

A betegek közül 115-en vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 811.

Maszkot viselő utasok Horvátországban egy zágrábi villamoson Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.

A szomszédos

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 29-cel nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

Az aktív betegek száma 193 fő.

Szlovéniában harmadik napja nő az új esetek száma. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott,

javasolni fogja a kabinetnek, hogy szigorítson a határátlépési feltételeken, és a Horvátországból érkezők számára rendeljen el kéthetes karantént,

valamint tegye kötelezővé a PCR-tesztet.

Maszkot viselő nő felszáll Szlovéniában egy ljubljanai autóbuszra Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Jelko Kacin kormányszóvivő a POP-TV-nek adott szerda esti nyilatkozatában elmondta, hogy a horvát adatokhoz az onnan behurcolt eseteket is hozzá kellene adni. Horvátország sokkal kevesebb tesztet végez, mint Szlovénia. Továbbá elmondta, hogy a turisták nem bíznak a horvát egészségügyi ellátási rendszerben, ezért inkább hazautaznak.

Hangsúlyozta, hogy

bár a szlovén állampolgárok nagy része felelősségteljesen viselkedik, a Horvátországból érkező adatok aggodalomra adnak okot.

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal.

Csütörtöktől

Olaszország is szigorított a beutazási feltételeken: a Horvátországból érkezők számára kötelezővé tette a koronavírustesztet,

amely nem lehet régebbi 72 óránál, vagy a beutazás után 48 órán belül PCR-tesztet kell végezni Olaszországban, ez alól nem képeznek kivételt az olasz állampolgárok sem. A rendelet az átutazókra nem vonatkozik.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.