Szerdán is jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában. 2 741 elvégzett tesztből 49 lett pozitív - olvasható a Paraméter.sk felvidéki hírportálon, ahol arról is beszámoltak, hogy a szlovák kormányfő azt szeretné, ha az iskolások szeptembertől két héten át védőmaszkban ülnének a padokban. 

A járvány kezdete óta így

már 2 739 esetben igazolták a fertőzést az országban,

eddig összesen 286 852 mintavételt vizsgáltak ki. 

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020. 03.30-án.Forrás: AFP/Jozef Klamar

Szerdán nem nőtt a halálos áldozatok száma, továbbra is 31. Jelentősen emelkedett viszont a gyógyultak száma is. Tegnap 55 fertőzöttet nyilvánítottak hivatalosan is gyógyultaknak,

a járvány kezdete óta így már 1 939 személy küzdötte le a megbetegedést.

Védőmaszkot viselő nők futnak a pozsonyi Új Hídon 2020. április 20-án esteForrás: AFP/Vladimir Simicek

A koronavírussal összefüggésben 57 személyt kezelnek kórházban, közülük 43 páciensnél már igazolták a fertőzést, a többiek esetében még nem ismert a teszt eredménye. Intenzív osztályon két pácienst kezelnek, mesterséges lélegeztetésre négyen szorulnak.

A hétnapos mozgó medián értéke 43. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 769.

Matovic védőmaszkos iskolakezdést javasol

Igor Matovic szlovák kormányfő azt javasolta a csütörtöki járványügyi konzíliumon a szakértőknek, hogy a szeptemberben kezdődő tanév első két hetében legyen kötelező a diákoknak a védőmaszk viselése az osztálytermekben is.

Járványügyi szakember kérdez ki egy fiatalembert, még mielőtt az bemenne a pozsonyi Kramáre Egyetemi Kórházba kivizsgálásra 2020. április 8-ánForrás: AFP/Jozef Klamar

 A miniszterelnök erről csütörtökön tájékoztatott a közösségi oldalán.

Tudom, hogy nem lesz nagyon kellemes, de ez különösen fontos intézkedés, korántsem igazolódott be ugyanis az elmélet, miszerint a gyerekek nem terjesztik a Covid-19-et – magyarázza döntését Matovic.

Az ideiglenes maszkviselés az osztályokban a szlovák kormányfő szerint megelőző jellegű intézkedés lenne olyan esetekre, ha a szülők nem lesznek felelősségteljesek, és eltitkolják, hogy rizikós országból tértek vissza a nyaralásukból, és ezáltal a többi gyereket is veszélyeztetik.