Az elmúlt néhány nap alatt megint rengeteg támadással és veszélyhelyzettel kellett szembenézniük Franciaországban a rendőröknek, volt, ahol vascsővel támadtak rájuk, de lövöldözés és köpködés is történt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Franciaországban mindennaposak a rendőröket ért támadások, naponta több erőszakos eset is előfordul. Legutóbb 

három rendőr súlyosan megsérült, amikor egy férfi vascsővel rájuk támadt Párizsban  a 13. kerületben, a rendőrök végül kénytelenek voltak a fegyverüket használni, hogy megfékezzék a támadókat, de így is kórházba kerültek, egyiküknek leszakadt egy ujja, egy másik pedig súlyos fejsérülést szenvedett.

Korábban is sok volt a rendőrök elleni támadás, ez a felvétel 2016-ban készült: Az utóbbi időben még gyakoribb lett az erőszakForrás: YouTube

A rendőrök lakossági bejelentésre mentek ki a helyszínre, és igazoltatni akarták a nadrág nélküli hajléktalan férfit, amikor az rájuk támadt. A támadó ezután megpróbált elmenekülni, de a rendőrök rálőttek, majd letartóztatták – írja az RTL.fr. 

Nizzában is lövöldözés volt, itt egy 50 körüli nő lőtt a rendőrökre. Ahogy azt az Origo elsőként megírta, egy rendőrőrs közelében a Place Saetone-n adott le több lövést, de az egyik rendőr hátulról lerohanta és földre teperte. A történteket többen is felvették, az egyik felvételen hallható, ahogy többen "bravó" kiáltással értékelik a rendőri fellépést. Eric Ciotti helyi képviselő a Twitteren méltatta a rendőrök hidegvérét és bátorságát, kiemelve, hogy nem használtak fegyvert, holott fenyegetve voltak. 

A város polgármestere, Christian Estrosi szintén közzétett a Twitteren egy videófelvételt, és azt írta mellé, hogy büszke a város rendőreire, akik sikeresen ártalmatlanítottak egy fegyveres nőt, és megakadályoztak egy tragédiát. 

A nőnél egy Beretta típusú fegyver volt, melyben - mint később kiderült - vaktöltények voltak, és miközben megbilincselték a rendőrök, azt kiabálta, hogy lőjék le,  mert úgy sincs veszítenivalója. Egy helyi rádió értesülései szerint pszichiátriai szakértői vizsgálatnak vetik alá a nőt – írja a Le Figaro.

A Lotaringiában lévő Metz városában sem unatkoztak a rendőrök, itt ugyanis egy erősen ittas férfi egy furgonnal nekiment egy bevásárlóközpont kapujának, majd megpróbált odébb állni, de menekülés közben összeütközött egy másik autóval. Kipattant a járműből, és a másik kocsi sofőrét megfenyegette egy kalapáccsal, ekkor értek oda a rendőrök, és elállták a furgon útját, hogy ne tudjon a férfi elmenekülni. Letartóztatták és bevitték a rendőrségre, ahol, kihasználva, hogy nem tudták a rendőrök ráadni a maszkot, leköpte őket.  De itt még nincs vége a fordulatos történetnek, ugyanis ezután derült ki, hogy a furgont pár nappal korábban Luxemburgban lopták el, a férfi pedig illegális migráns, aki egy szót sem beszél franciául,  ezért kitoloncolják az országból.

A szomorú sorozatnak ezzel még nincs vége, Párizsban tragédiával végződött egy rendőri igazoltatás, sajnálatos módon egy kerékpáros meghalt, amikor elütötte egy, a rendőrök elől menekülő autós. A részletek egyelőre nem ismertek, csak annyit lehet tudni, hogy a férfi nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel, ezért üldözőbe vették, és menekülés közben elgázolta a szerencsétlen kerékpárost.  A gázolót azonnal letartóztatták, a történtekről a Le Figaro számolt be.

Ahogy korábban megírtuk, Franciaországban már szinte nem múlik el nap anélkül, hogy újabb rendőrök ellen elkövetett támadásról számolnának be. A támadók általában migránsok, és az egyik francia szakszervezeti vezető szerint a bíróság is túlságosan elnéző velük szemben, sokszor azonnal szabadon engedik őket.

A helyzet az amerikai mintára elkezdődött radikális baloldali zavargásokkal csak rosszabb lett. Júniusban a francia rendőrök bilincseiket a földre dobva tüntettek a megbélyegzésük ellen.

Egy közelmúltban készített jelentés is a rendőrök elleni erőszak növekedését állapította meg. Az SCPN francia rendőrszakszervezet ezt úgy értékelte, hogy véli, hogy rendkívül aggasztó az országban elszaporodott erőszak, és 
itt már nem elegendőek a szavak, cselekedni kell, és olyan súlyosan kellene büntetni a rendőrök elleni támadásokat, hogy visszatartó ereje legyen. A francia kormány azonban egyelőre csak szavakban állt ki a rendőrök mellett.