A Yale Egyetem hátrányosan megkülönbözteti a fehér és az ázsiai hallgatókat a feketékkel szemben

Yale Campus, Yale Egyetem
Diplomaosztó ünnepség az 1701-ben alapított, világhírű Yale Egyetemen 2016. május 23-án.
Vágólapra másolva!
A neves amerikai Yale Egyetem diszkriminálja, azaz hátrányosan megkülönbözteti a fehér bőrű és az ázsiai gyökerű amerikaiakat a felvételik során - állapította meg pénteken nyilvánosságra került jelentésében az amerikai igazságügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi minisztérium egy ázsiai-amerikai csoport bejelentése nyomán, még két évvel ezelőtt indított vizsgálatot.

Mostanra megállapították, hogy a fehér és az ázsiai gyökerű amerikai fiataloknak egytizednyi esélyük van az afroamerikaiakhoz képest arra, hogy felvételt nyerjenek a Connecticut államban lévő egyetemre.

A vizsgálatok nyomán a minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy az egyetemi felvételiknél a faji hovatartozás több száz esetben is döntő tényező volt.

Azonos tanulmányi eredményeket felmutató hallgatók közül tízszer annyi afroamerikait vettek fel, mint fehérbőrű, vagy ázsiai gyökerű amerikait.

Diplomaosztó ünnepség az 1701-ben alapított, világhírű Yale Egyetemen 2016. május 23-án. Forrás: Shutterstock

- fogalmazott Eric Dreiband igazságügyi államtitkár, aki leszögezte:

előítéletekhez, megkeseredettséghez és megosztottsághoz vezet, ha amerikaiakat törvényellenesen faji és etnikai csoportokra osztanak.

Dreiband felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai oktatási intézményeknek végre fel kell ismerniük, hogy minden embert egyenlő tisztelettel és a bőrszínük szerinti törvényellenes megkülönböztetés nélkül kell kezelni.

A washingtoni kormányzat egyúttal felkérte a tekintélyes egyetemet, hogy

már a 2020-2021-es tanévben vessen véget a hátrányos megkülönböztetésen alapuló felvételi rendszernek, és írásban terjessze elő a változtatásra vonatkozó javaslatait a kormányzatnak.

A Yale Egyetem campusa egy 2015. áprilisában készült felvételen. Forrás: Shutterstock

A Yale szóvivője, Karen Peart visszautasította az amerikai igazságügyi minisztérium megállapításait, és azt állította, hogy a tárca nem az információk teljes körének birtokában készítette el jelentését. Peart megjegyezte, hogy az egyetem gyakorlata évtizedek óta abszolút összhangban áll a szövetségi legfelsőbb bíróság precedensértékű határozatával. Ez a határozat az afroamerikaiakat érintő pozitív diszkriminációról rendelkezik.

Az igazságügyi minisztérium már korábban írásban rögzített jogi támogatásáról biztosított egy perkeresetet, amelyet a Harvard Egyetem ellen nyújtottak be, szintén az afroamerikaiakat előnyben részesítő, és - a benyújtó szerint - az ázsiai-amerikaiakat hátrányosan érintő gyakorlat miatt. Egy bostoni bíróság a Harvard javára döntött, de az ügy nem zárult le, mert jelenleg a fellebbviteli bíróság előtt van, és feltételezhetően a szövetségi legfelsőbb bíróság (az alkotmánybíróság) elé is kerül majd.