Athénra és más térségekre is kiterjeszti Görögországban a kormány az éjszakai zárva tartást a koronavírusos fertőzöttek számának megemelkedése miatt.

A pénteken bejelentett döntés szerint immár az ország legtöbb régiójában, így Athénban és Szalonikiben, illetve a turisták által kedvelt számos szigeten is legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk az éttermeknek, bároknak és szórakozóhelyeknek.  Emellett országosan tilos az ötven főt meghaladó rendezvények megtartása. 

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utasok várják, hogy felszálljanak a görög szigetekre induló hajóra az Athén közelében fekvő pireuszi kikötőben 2020. augusztus 1-jén. A görög hatóságok szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezettek be, miután ismét elkezdett nőni a fertőzöttek számaForrás: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz

Az intézkedések egyelőre augusztus 24-ig vannak hatályban - közölte a görög kormány szóvivője. A fertőzöttek számában az utóbbi hetekben mutatkozó növekedés miatt a görög hatóságok ismét szigorúbb egészségügyi intézkedéseket léptettek életbe, annak ellenére, hogy tart a turisztikai csúcsszezon. 
A koronavírus terjedésének felgyorsulását annak tulajdonítják, hogy sok fiatal szabadságra ment és megfertőződött, a visszatérést követően pedig továbbadták a vírust rokonaiknak és barátaiknak a városokban.

Görög járványügyi szakember egy fiatal bolgár nőt vizsgál beutazása előtt a görög-bolgár határon 2020. július 30-ánForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A hatóságok megfigyelése szerint a turisták gyakran a kellő távolságtartási szabályokat mellőzve, és védőmaszk nélkül tolonganak éjszakába nyúlóan a szórakozóhelyeken. A 10,5 millió lakosú országban 6381 az azonosított fertőzöttek száma, közülük 221-en haltak bele a betegségbe.