Horvátországban már második napja rekordmértékű az új koronavírus-fertőzöttek száma. A vírus legfőbb terjesztői a fiatalok, ezért a szórakozóhelyeken újabb szigorításokat vezetnek be.

A válságstáb jelentése szerint csütörtökön 208-cal nőtt, és elérte a 6258-at a megfertőzöttek száma. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 163-ra emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. 

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. 

Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Védőmaszkos ügyfelek egy zágrábi posta előtt 2020. július 13-ánForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek sokkal körültekintőbbek. 

Az új fertőzöttek kétharmada ugyanis a fiatal korosztályból került ki, és bár tüneteik enyhék, meg kell érteniük, hogy mások iránt is felelősséggel tartoznak 

- mondta.

Több ország is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal szemben, Olaszország és Ausztria már megtette, Szlovénia pedig nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.

Maszkot viselő vásárlók egy szuvenírboltban Zágrábban 2020. július 22-énForrás: AFP/Denis Lovrovic

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: érthető, hogy ezek az államok aggódnak állampolgáraik miatt, és azt szeretnék, hogy a járványhelyzet ne romoljon tovább náluk az őszi időszakban. 

A legtöbb helyen szeptember elsején már megkezdődik az oktatás, a fiataloknak pedig vissza kell térniük az iskolákba és az egyetemekre 

- mondta.

Azt is mondta, Horvátország több megyéből áll, a tengerparton a helyzet csak Split-Dalmát megyében romlott. Isztriában, a Kvarner-öbölben, Sibenik-Knin, Zára és Dubrovnik-Neretva (Zadar) megyékben alacsony a fertőzöttségi arány, százezer lakosra vetítve nem éri el a tíz főt.

Védőmaszkos apáca Zágrábban 2020. július 13-ánForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 37-tel 2369-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 213 fő. 

Szlovéniában negyedik napja nő az új esetek száma. 

A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik.

Horvátország és Szlovénia április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.