Az ausztrál egészségügyi hatóságok indokolhatatlan és megbocsáthatatlan hibákat követtek el a Ruby Princess óceánjáró utasainak márciusi kiszállításakor - állapította meg pénteken az ügyben indult vizsgálat.

A Carnival Corp által üzemeltetett hajó miatt a járvány elején Ausztrália legjelentősebb járványgóca alakult ki. 600 megbetegedés és 20 haláleset volt közvetlenül összekapcsolható a hajó utasaival.  A Ruby Princess 2700 utasa - köztük 120 olyan ember, aki már akkor nem érezte jól magát - március 19-én szállhatott ki Sydney központjában. Az ügyben indított vizsgálat azt tárta fel, hogy az új-dél-walesi egészségügyi hatóságok nem győződtek meg arról, hogy a hajó legénysége tisztában van azzal, hogy szűrni kell az utasokat, és a betegeket a kabinjukban el kell különíteni. A tüneteket mutató utasokon gyorstesztet sem végeztek, mielőtt leszálltak a hajóról. 
Megbocsáthatatlan, hogy a március 19-én reggel levett mintákat csak később vizsgálták meg, azonnal tesztelni kellett volna őket  - állapítja meg a pénteken nyilvánosságra hozott jelentés, amely szerint megmagyarázhatatlan és indokolhatatlan az a döntés, amellyel a hajó utasait alacsony kockázatúnak nyilvánították, vagyis kimondták, hogy nincs velük semmi tennivaló.

A Ruby Princess brit-amerikai üdülőhajóForrás: MTI/AAP/Dean Lewins

Az új-dél-walesi egészségügyi hatóság nem kommentálta a jelentést, hanem az érdeklődő újságírókat az állam miniszterelnökének hivatalához irányította, amely arról adott ki közleményt, hogy Gladys Berejiklian a hétvégén tanulmányozza a 315 oldalas jelentést, és aztán fog érdemben reagálni rá.

A Carnival Corp megelégedéssel nyugtázta a vizsgálat eredményét, amely szerintük azt igazolja, hogy a cég alkalmazottai nem vezették félre az ausztrál hatóságokat.  A Ruby Princess ausztrál-új-zélandi körutazásról tért vissza Sydney-be, és az utasok mintegy kétharmada ausztrál volt.

Mostanra Ausztráliában 22 739 fertőzöttet regisztráltak, és 375 ember halt bele a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19-be. A járvány gócpontja jelenleg Victoria államban van.