A koronavírus-járvány miatt pénteken meghosszabbították Új-Zélandon az ország legnagyobb városa, Auckland vesztegzárát. Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő televíziós sajtótájékoztatóján azt mondta, a vesztegzár még legalább 12 napig tart, és a cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen.

Már egyszer megszabadultunk a Covidtól (...) Megint meg tudjuk tenni – mondta a kormányfő, aki szerint egy ideig még vélhetően nőni fog a fertőzöttek száma. Azt egyelőre nem tudják, honnan indult el újra a fertőzés.

Auckland 2020. augusztus 12-én, a városban hármas fokozatú készültség lépett életbeForrás: AFP/David Rowland

Külföldön méltatták az ország járványügyi stratégiáját, azonban az új-zélandi ellenzék azt veti a kormány szemére, hogy szerintük nem biztosított elegendő, karanténra alkalmas létesítményt, és nem hozta nyilvánosságra az összes, a járványra vonatkozó értesülést.

Új-Zélandon kedden, Aucklandből jelentettek új koronavírus-fertőzötteket,

több mint száz nap óta ezek voltak az első, közösségen belüli fertőzések.

Szerdán a városban hármas fokozatú készültség lépett életbe, aminek értelmében kijárási korlátozásokat vezettek be, valamint

bezárták az iskolákat és a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltokat is.

Pénteken az országban 13 új fertőzöttet regisztráltak, járványügyi szakértők szerint a fertőzöttek közül 12 az aucklandi góchoz köthető.

A fertőzések miatt Ardern a héten korábban tett nyilatkozatában nem zárta ki a szeptember 19-re tervezett általános választások elhalasztását sem.