A romániai országos rendőr-főkapitányság közölte, hogy az elmúlt három napban ellenőrizte a műtrágyával kereskedő cégeket, és több mint 8000 tonna nem megfelelően tárolt ammónium-nitrátot foglalt le.

Romániában az országos szintű ellenőrzéseket azután rendelték el, hogy Bejrútban mintegy 180 személy halálát, és óriási kárt okozott 2700 tonna hasonló anyag múlt heti felrobbanása. 

Munkások takarítják el a romokat, és a pusztítás nyomait a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 10-én, hat nappal a kettős robbanás után.Forrás: MTI/AP/Bilal Huszein

A román rendőrség közölte, hogy 51 kereskedelmi társaságot ellenőrzött, és 11 esetben állapította meg a szabályok megszegését.

Az ellenőrzések nyomán 8453 tonna, nem megfelelően tárolt ammónium-nitrátot foglaltak le.

A legnagyobb mennyiséget, közel ötezer tonnát a Konstanca melletti agigeai kikötőben foglalta le egy olyan cég raktáraiból, amely nem rendelkezett engedéllyel az ammónium-nitráttal való kereskedéshez.

A libanoni tragédia után a romániai tengeri kikötők igazgatósága közölte, hogy a konstancai kikötőben jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez csaknem tízszerese annak a mennyiségnek, amely Bejrútban felrobbant. Az igazgatóság azt is közölte, hogy a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak mondható. Az év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancában tengeri és folyami hajókba.

A konstancai kikötőben jeleneg is 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, a román hatóságok szerint teljes biztonságban.Forrás: www.wikipedia.org

Az ammónium-nitrát alapú műtrágyát gyártó marosvásárhelyi Azomures társaság közleményben tudatta, hogy a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű műtrágyát. A terméket a gyártás után azonnal értékesítik, és elszállítják.
Mind a kikötők igazgatósága, mind az Azomures társaság azt közölte, hogy az ammónium-nitrát nem jelent veszélyt, ha az európai uniós előírásoknak megfelelően szállítják, tárolják és használják fel.Ludovic Orban miniszterelnök egy pénteki rendezvényen újságírói kérdésre elmondta, hogy a konstancai kikötőben tárolt műtrágya kereskedelmi szerződés tárgyát képezi, és csak addig tartják ott, amíg hajóra nem rakhatják.

Ludovic Orban, román miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A román kormányfő hozzátette, hogy mind a belügyminisztériumtól, mind a katasztrófavédelemtől tájékoztatást kért, és arról biztosították, hogy mindent megtettek a biztonság garantálásának érdekében.