Megerősítették a fehérorosz állami média épületének védelmét

Fehéroroszország, tüntetés
Belarus opposition supporters raise their mobile phones with flashlights during a symbolic minute of silence near the State TV and radio company during a protest rally against police violence recent rallies of opposition supporters, who accuse strongman Alexander Lukashenko of falsifying the polls in the presidential election, in central Minsk on August 15, 2020. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
Vágólapra másolva!
A rendőrség különleges alakulatainak (OMON) védelme alá helyezték szombat este Minszkben a fehérorosz állami rádió és televízió székházát, amelynek lázongó dolgozóival előzőleg a helyszínen találkozott a parlament felsőházának elnöke és az államfő sajtószóvivője - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A TASZSZ helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az épület üvegfrontján keresztül látni lehetett az előcsarnokban tartózkodó rohamrendőröket.

A felsőház elnökének, Natalja Kocsanovának és az államfő sajtószóvivőjének, Natalja Ejszmontnak a dolgozói kollektívával tartott találkozóján - mint a résztvevők utóbb elmondták - a hallgatóság az országban zajló eseményekről érdeklődött, és kérdőre vonták a két hivatalos személyiséget, hogy

A rádió és tévé egyes munkatársai közölték, arra készülnek, hogy hétfőtől sztrájkba lépnek, s a sztrájkfelhívást már mintegy háromszázan alá is írták. Kocsanova és Ejszmont megpróbálták lebeszélni őket erről a tervükről.

Tüntetők a fehérorosz állami tévé és rádió közelében, augusztus 15-én Forrás: AFP/Sergei Gapon

Az épület előtt szombaton

legalább háromezer ember tüntetett, átfogó és tisztességes tájékoztatást követelve

az Aljakszandr Lukasenka elnök ellen egy hete zajló tüntetésekről és a tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszakról - jelentette az APA osztrák hírügynökség. A tüntetőkhöz csatlakozott az állami rádió és televízió mintegy száz munkatársa is.

A volt szovjet tagköztársaságban egy hete tartanak a tömeges tüntetések,

tiltakozásul a múlt vasárnapi elnökválasztás eredménye ellen, amely szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával nyerte el sorozatban hatodik elnöki mandátumát. A biztonsági erők a hét első felében brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, és nagyjából hétezer embert vettek őrizetbe, akik közül utólag sokan bántalmazásukról számoltak be.

Szombaton ismét több ezren tüntettek Minszkben, a főváros Puskin terén, megemlékezve a rendőrök által hétfőn lelőtt fegyvertelen tüntetőről, Aljakszandr Tarajkovszkiról.

Az Európai Unió pénteken közölte:

nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét,

és szankciókat készít elő azon fehérorosz állami tisztségviselők ellen, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért és a választási eredmények meghamisításáért.