Tízezernél is többen tüntettek a kormány ellen Thaiföldön

politics TOPSHOTS Horizontal POPULAR PROTEST
Anti-government protesters hold up three-finger salutes at a rally by the Democracy Monument in Bangkok on August 16, 2020. - An anti-government protest in Thailand drew at least 10,000 people on August 16, police said, the largest political demonstration the kingdom has seen in years as a pro-democracy movement gathers steam. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint tízezren tüntettek a diktatórikus kormányzás ellen vasárnap Bangkokban, elemzők szerint messze ez volt a legnagyobb demonstráció Thaiföldön a 2014-es katonai puccs óta..
Vágólapra másolva!

A délkelet-ázsiai országban az utóbbi hónapban csaknem mindennaposak voltak a diáktüntetések, a vasárnapi azonban most először szélesebb tömeget is megmozgatott.

A tüntetők a monarchia megreformálását, az uralkodó jogköreinek korlátozását követelték,

valamint Prajuth Csan-Ocsa kormányfő távozását, új alkotmány elfogadását és az ellenzéki aktivisták megfélemlítésének beszüntetését. A résztvevők egyebek mellett azt skandálták, hogy:

A tüntető tömeg 2020.08.16-án Bangkokban. Forrás: AFP/Mladen Antonov

- jelentette ki egy tiltakozó.

Sokan úgy vélik, hogy nem volt szabad a választás tavaly Thaiföldön, és a legélesebb bírálatokat megfogalmazó ellenzéki pártot később be is tiltották a hatóságok.

Emellett különböző korrupciós ügyek és a koronavírus-válság miatti gazdasági visszaesés is szítja az elégedetlenséget az országban.

Tízezres tömeg Bangkokban. Forrás: NurPhoto via AFP/Adryel Talamantes/NurPhoto/Adryel Talamantes

Eközben néhány tucatnyi rojalista demonstráló is utcára vonult a fővárosban, nemzeti zászlókat és a király aranykeretes portréit tartva a magasba.

- mondta egyikük a Reuters brit hírügynökség tudósítójának.