Szöulban egy kisegyház több ezer tagja került karanténba

dél-korea, koronavírus
Szöul, 2020. augusztus 13. Hagyományos koreai lámpásokkal látogatók esti túrán a szöuli Cshangdokkung palotaegyüttesben 2020. augusztus 13-án, miután a koronavírus-járvány miatti kéthónapos zárva tartást követően a műemléket újra megnyitották. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Vágólapra másolva!
Egy szöuli újprotestáns kisegyház több ezer tagját helyezték karantén alá, miután a közösségben megjelent a koronavírus - jelentették be hétfőn a dél-koreai hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az új esetek hatására múlt hét végén Szöulban, illetve a várost körülvevő Kjonggi tartományban ismét szigorították a korlátozásokat, és betiltották a vallási rendezvényeket attól tartva, hogy a járvány második hulláma fenyegetheti az országot. Eddig Dél-Koreában sikerült a vírus terjedését ellenőrzés alatt tartani kiterjedt teszteléssel és a fertőzések figyelmes nyomon követésével.

Negyedik napja száz fölött van az új esetek száma, pedig az utóbbi hetekben ez a szám 30-40 között mozgott.

Február óta több mint 15 ezer embernél mutatták ki a koronavírust Dél-Koreában.

Az új fertőzések gócpontja a szöuli Szarang presbiteriánus egyházi közösség,

ahol minden hatodik hívő koronavírus-tesztje pozitív lett.

Az egyházhoz eddig 315 fertőzött köthető, és mintegy 3400 hívőt helyeztek karantén alá.

A hét végén a Szarang egyház vezetője volt az egyik felszólaló azon a többezres kormányellenes összejövetelen, amelyet annak ellenére rendeztek meg, hogy a hatóságok azt kérték, kerüljék a tömegrendezvényeket a vírus terjedésének veszélye miatt. Az egészségügyi minisztérium és a szöuli hatóságok is eljárást indítottak a kisegyház vezetője ellen,

akit azzal vádolnak, hogy szándékosan akadályozza a járvány elleni küzdelmet.

A koronavírus-járvány februári berobbanása idején a Sincshondzsi keresztény egyház volt a fertőzések gócpontja Tegu városban, mintegy ötezer esetet tudtak kapcsolatba hozni a vallási közösséggel. A szekta vezetője március elején bocsánatot kért amiatt, hogy az irányítása alatt álló szervezet felelős volt a koronavírus-járvány dél-koreai elterjedésében.