A republikánusok konvencióján szót kap majd a Soros György által korábban támogatott Kimberly Gardner demokrata ügyész által meghurcolt St. Louis-i McCloskey ügyvéd házaspár, akiket azért támadnak a demokraták, mert fegyverrel védték meg otthonukat az oda betörő radikális baloldali aktivistáktól. A demokraták konvencióján felszólaló Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pedig „európai vírusnak" nevezte a köztudottan Kínából származó új típusú koronavírust, ami óriási felháborodást váltott ki. Cuomót egyébként azzal vádolják, hogy az inkompetenciája hozzájárulhatott 11 ezer ember halálához.

A New York Post információi alapján, a radikális baloldali aktivisták által az otthonukban megtámadott, de saját magukat fegyverekkel megvédő Mark és Patricia McCloskey St. Louis-i ügyvéd házaspár fel fog szólalni a republikánusok szokásos konvencióján.

Az Országos Republikánus Bizottság (RNC) augusztus 24. és 27. között tartja a konvencióját az észak-karolinai Charlotte városában, de ahogy Donald Trump elnök még július 23-án bejelentette - tekintettel a koronavírus-járványra - ez nem jelöltállító konvenció lesz, hanem inkább egy szűkebb körű találkozó.

Donald Trump a támogatóihoz szól a Wisconsin állambeli Oshkosh repülőterén tartott kampányrendezvényen, 2020. augusztus 17-én.Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Épp ezért a rendezvényt online is közvetítik majd. Trump beszéde a zárónapon, augusztus 27-én lesz. Az eredeti konvencióra a Florida állambeli Jacksonville-ben került volna sor, míg Charlotte-ban csak egy kisebb rendezvényt terveztek, de a járvány miatt változott a terv.

A New York Post szerint várhatóan a McCloskey házaspár online fog becsatlakozni, de azt még nem közölték, hogy melyik nap.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, még június 28-án a radikális baloldal több száz aktivistája betört Mark és Patricia McCloskey St. Louis-i ügyvédpár otthonának kertjébe, majd hangosan fenyegették a tulajdonosokat, akik erre válaszul fegyverrel próbálták megvédeni magukat a szélsőségesektől.

Az esetről készült felvételek óriási nyilvánosságot kaptak, a baloldali sajtó pedig hamisan úgy próbálta láttatni az eseményeket, mintha a fehér házaspár önkényesen fegyvert fogott volna a tüntetőkre.
Manipulációjuk alátámasztása érdekében levágták a felvételek azon részét, amelyeken látszik, hogy a radikális baloldaliak betörnek a magánterületre.

St. Louis demokrata párti kerületi ügyésze, Kimberly Gardner természetesen a radikális baloldal mellé állt, és még július 2-án nyomozást rendelt el Mark és Patricia McCloskey ellen.Július 20-án őrizetbe vették a házaspárt. Gardner közölte, hogy jogellenes fegyverhasználattal gyanúsítják őket, véleménye alapján a magukat védő ügyvédek miatt erőszakossá válhatott volna a megmozdulás.

Korábban megírtuk, hogy Kimberly Gardner, amikor 2016-ban pályázott St. Louis kerületi ügyészi tisztségére, több mint 67 ezer dollárt kapott a Soros György amerikai milliárdoshoz köthető Safety and Justice nevű politikai akcióbizottságtól (PAC).

Soros GyörgyForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Trump elnök Gardner ügyészt hivatali visszaéléssel vádolta meg. Missouri állam republikánus főügyésze, Eric Schmitt pedig abszurdnak nevezte a vádakat. Később óvadék ellenében a házaspárt elengedték, a folyamatban lévő eljárásról más részletek nem szivárogtak ki.

New York állam demokrata kormányzója szerint a koronavírus „európai vírus"

Hétfőn este kezdődött el a baloldali Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvenciója a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban. A részben online zajló rendezvényen, videóüzenetben felszólalt Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója.

Coumo Trumpot vádolta a járvány szerinte nem megfelelő kezeléséért, majd „európai vírusnak" minősítette a Kínából származó koronavírust.

Andrew CuomoForrás: Brazil Photo Press via AFP/Vanessa Carvalho

Ezt követően hozzátette, hogy az „európai vírus" megfertőzte az Egyesült Államok északkeleti régióját, miközben Trump a vírus kínai eredetének bizonyításával volt elfoglalva. A baloldali politikus ezzel arra utalt, hogy az elnök „kínai koronavírusnak" nevezte a fertőzést, hiszen az köztudottan Kínából ered.

Amerikán belül egyértelműen a demokraták vezette New York állam kezelte a legrosszabbul a járványhelyzetet, emiatt számos kritika érte Cuomót és New York város szintén demokrata polgármesterét, a Clinton család jó barátját, Bill de Blasio radikális baloldali politikust.

MesszemenőlegNew York államban volt a legtöbb haláleset a koronavírussal összefüggően, közel 33 ezer, annak ellenére, hogy csak a negyedik legnépesebb szövetségi állam. A fertőzöttek száma pedig meghaladta a 456 ezret.

Az államot már 2011 óta irányító Coumót a kritikusai többek között azzal vádolják, hogy miután márciusban elfogytak a kórházi ágyak, a szociális ellátó intézményekbe utaltatta be a koronavírusos betegeket, emiatt azokon a helyeken sokan megfertőződtek, és hivatalos adatok szerint több mint 6600-an belehaltak a vírus szövődményeibe, de pontos számok nem tudhatóak, mivel az állam demokrata vezetése már egy ideje visszatartja az adatok kiadását, azonban az Associated Press (AP) hírügynökség szerint a halottak száma a 11 ezret is elérheti.A Twitter-oldalán Donald Trump reagált Coumo légből kapott vádaskodásaira. Az amerikai elnök azzal vádolta a demokrata kormányzót, hogy a hozzá nem értése miatt 11 ezer New York-i halhatott meg.

Több vezető republikánus politikus és elemző is komoly kritikával illette Andrew Cuomót. Volt, aki rávilágított arra, hogy az egy főre jutó halálozások számában New York állam országos szinten a második, az első a szintén demokrata vezetésű New Jersey.

Ha 1 millió főre vetítjük a halálozásokat, akkor New York és New Jersey a világ minden más államát megelőzik. (Arról, hogy New York demokrata vezetése milyen rosszul kezelte a járványhelyzetet, itt írtunk.)