Két védett orángutánt szabadítottak ki állatvédők egy Jáva szigetén lévő vidámparkból. A rosszul táplált hím állatokat, amelyeket ketrecben tartottak, egy borneói állatmenhelyre szállították.

A Nemzetközi Állatmentő (IAR) csoport közleménye szerint a 20 év körüli orángutánokról tavaly októberben derült ki, hogy illegálisan tartják fogságban őket egy vidámparkban és egy magánszemély családi házában. A Samson és Boboy névre hallgató főemlősök kiszabadítását az indonéz természetvédők ezt követően szervezték meg.

A borneói Ketapangban található állatmenhelyen alapos vizsgálaton esnek át az orángutánok, és két hónapig karanténban tartják őket, mielőtt eldől, hogy vissza lehet-e őket engedni a vadonba.

Karmele L. Sanchez, az IAR indonéziai igazgatója elmondta: a megmentett orángutánok rehabilitációja hosszadalmas és nehéz feladat. Különösen akkor, ha az állat az egész életét ketrecben töltötte, és nem tanulta meg, hogyan éljen a vadonban.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) adatai szerint mintegy százezer borneói orángután él a vadonban. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb, mint a felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.