Nyomozást indított kedden a francia főügyészség Párizs volt szocialista alpolgármestere, Christophe Girard ügyében egy tunéziai kiskorú fiú ellen elkövetett nemi erőszak gyanújával. A baloldali politikusnak közel 10 éven át volt szexuális kapcsolata Aniss Hmaiddal. A vállaltan homoszexuális Girardról egyébként korábban kiderült, hogy éveken át fizette a hotelszámláit és életjáradékot is intézett a francia baloldal ünnepelt pedofil írójának, Gabriel Matzneff-nek. Azokat a hoteleket is fizette a baloldali politikus a barátjának, ahová a kiskorú áldozatait vitte.

Rémy Heitz, Párizs főügyésze azt közölte, hogy a vizsgálatot a gyermekvédelmi bizottság vezeti.

A most 46 éves Aniss Hmaid a New York Timesnak augusztus 16-án adott interjújában azt állította, 15 éves korában, Tunéziában találkozott a baloldali politikussal, akivel közel 10 éven át volt szexuális kapcsolata.

Az interjúban Hmaid azt mondta, az eset maradandó pszichológiai sérülést okozott neki, és tönkretette az életét. A dolog egyébként a nemi erőszak gyanúja mellett felveti a pedofília vádját is.

Christophe Girard tagadja a vádakat, ügyvédje pedig közölte, hogy jogi lépéseket tesznek a lapban megjelent cikk miatt. A jogász egyúttal azt rótta a bíróságok szemére, hogy szerinte a szexuális indíttatású bűncselekményeknél az ártatlanság vélelmét gyakran megelőzi a bűnösségé.

Girard, aki 2017. október 11-én lett párttársa, a szocialista Anne Hidalgo humán erőforrásokért felelős helyettese, majd 2018. szeptember 17-től kulturális ügyekét felelős alpolgármester volt; idén július 23-án mondott le azt követően, hogy komoly bírálatok érték a pedofíliával megvádolt baloldali íróval, Gabriel Matzneff-fel való barátsága miatt.

Christophe Girard és Anne HidalgoForrás: AFP/Stephane De Sakutin

A botrány nem sokkal az Anne Hidalgo második győzelmét hozó francia önkormányzati választások után robbant ki.

Christophe Girard politikai karrierjét a radikális baloldali Zöld Pártban kezdte, amelynek 1998-2005 között volt a tagja. 2005-ben átlépett a Szocialista Pártba. Már 2001-től Párizs egyik önkormányzati képviselője. Ezzel párhuzamosan, 2010-2015 között a francia fővárost körülölelő Île-de-France régió képviselője volt. 2001-2012 között Girard a szintén szocialista, részben tunéziai migráns hátterű Bertrand Delanoë párizsi főpolgármester kulturális ügyekért felelő helyettese volt.

Bertrand DelanoëForrás: AFP/Jacques Demarthon

Mind Bertrand Delanoë, mind Christophe Girard vállaltan homoszexuálisok.  

Ahogy arról az Origo beszámolt, még januárban egész Franciaországot felkavarta egy hatalmas pedofilbotrány, amelynek során kiderült, hogy a francia baloldali politikai és értelmiségi elit egy része által különösen kedvelt Gabriel Matzneff az 1980-as években folyamatos szexuális kapcsolatra kényszerített egy 14 éves kislányt. Az író „pedofil kalandjai" közbeszéd tárgyát képezték akkoriban, de e fölött a baloldali politikai elit – szokásához híven – szemet hunyt.

Gabriel MatzneffForrás: leemage/©Julien FALSIMAGNE/Leextra/Julien Falsimagne

Fontos részlet, hogy nem most derült ki, hogy Matzneff pedofil. Írásaiban, és más pedofilokért való kiállása alapján ez már vagy 50 éve köztudott volt, de egészen eddig a politikai elit védelme alatt állt.

A 80-as években a baloldali író például naplót vezetett a 8 éves (!) Fülöp-szigeteki kisfiúkkal folytatott szexuális „kalandjairól", amelyet később könyv formájában is kiadott. Az pedig, hogy régi ügyei csak most kerülnek reflektorfénybe, annak az az oka, hogy Vanessa Springora írónő - Matzneff egyik áldozata - 2019 decemberében megjelentette a Beleegyezés („Le Consentement") című könyvét, amelyből kiderült, hogy a 80-as években Vanessát 14 éves korától kezdődően az akkor 50 éves író rendszeresen szexre kényszerítette a lakásán, aztán egy hotelben, erkölcsileg és pszichikailag is terrorizálta, lelkileg és fizikailag is megnyomorította.

Egy nő olvassa Vanessa Springora könyvét 2019. december 31-én, PárizsbanForrás: AFP/Martin Bureau

Matzneff egyik - túlzás nélkül - példátlanul aljas kegyetlensége az volt, amikor a 14 éves kislányt elvitte egy orvoshoz és megműttette, hogy könnyebben tudjon a gyerekkel szexelni.

Az író ekkoriban a kiskorú Vanessa Springorával élt együtt a lakásában, majd hogy a kislánnyal folytatott kapcsolata kevésbé legyen feltűnő, két évig hotelszobákban bujkáltak.

Matzneff februárban azt mondta a New York Timesnak, hogy a számlákat a közeli barátjának számító Yves Saint-Laurent rendezte, a fiatal Christophe Girard közreműködésével, aki akkor Yves Saint-Laurent munkatársa volt.A 2000-es években Girard Bertrand Delanoë főpolgármester kulturális helyetteseként nyomást gyakorolt a francia Nemzeti Könyvkiadási Központra (A Centre National du Livre a francia kultuszminiszter alá tartozó nagy hatalmú szervezet, a francia könyvkiadás valamennyi fázisát irányítja), hogy Matzneff élethosszig tartó életjáradékot kaphasson.

A Telerama hetilap számításai szerint Matzneff 20 év alatt 160 ezer 500 eurót vett fel (majdnem 54 millió forint). A New York Times még februárban megkereste Christophe Girardot, de a baloldali politikus nem volt hajlandó nyilatkozni.

Gabriel Matzneff ellen pedig február 12-én pert indítottak, amely jelenleg is folyamatban van. Ha Matzneff-fet bűnösnek találják, 5 év börtönt is kaphat.