Kettétört teherhajó: megpróbálják lehúzni a zátonyról a hajó egyik felét

Zátonyra futott olajszállító Mauritiusnál
This aerial picture taken on August 16, 2020, shows the MV Wakashio bulk carrier that had run aground and broke into two parts near Blue Bay Marine Park, Mauritius. - A ship that has leaked more than 1,000 tonnes of oil in pristine waters off the Mauritius coast has split into two, its Japanese operator said August 16, 2020. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Mauritiuson elkezdték eltávolítani a korallzátonyról a kettétört és súlyos olajszennyezést okozó japán teherhajót hétfőn.
Vágólapra másolva!

Hat nappal ezelőtt szivattyúzással sikerült megállítani az üzemanyag szivárgását a járműből, és abban reménykedtek, hogy az nem szakad szét, mert akkor még több gázolaj kerülhet az óceánba.

Azonban kettétört, a kiömlő maradék olaj viszont egyelőre a lagúnán kívül maradt.

Ez a helyzet a tengeráramlatok miatt megváltozhat.

A hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és ott hagyják elsüllyedni. A nagyobb, hátsó felét pedig lehúzzák a korallzátonyról, és

egy indiai kikötőbe vontatják, ahol megpróbálják megmenteni.

A panamai zászló alatt közlekedő, Wakashio nevű, rakomány nélküli teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál. A hajótest először megrepedt, és az üzemanyagtartályból elkezdett folyni a gázolaj.

A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdettek, miután már mintegy 1000 tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A tartályokból 1000 tonnányit kiszivattyúztak, 460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze. Múlt keddre már csupán 1800 tonna üzemanyag maradt a hajón, ez azóta részben szintén a tengerbe került.