Várhelyi Olivér: Együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához

DI MAIO, Luigi; VÁRHELYI Olivér; LAMORGESE, Luciana; JOHANSSON, Ylva; SZAÍD, Kaisz Tunisz, 2020. augusztus 17.
A Tunéziai elnöki hivatal által közreadott képen Kaisz Szaíd tunéziai elnök (j) fogadja Luigi Di Maio olasz külügyminisztert (b4), Luciana Lamor
Tunisz, 2020. augusztus 17. A Tunéziai elnöki hivatal által közreadott képen Kaisz Szaíd tunéziai elnök (j) fogadja Luigi Di Maio olasz külügyminisztert (b4), Luciana Lamorgese olasz belügyminisztert (b3), Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagját (b2) és Várhelyi Olivért, a bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját (b) Tuniszban 2020. augusztus 17-én. Az európai politikusok az Olaszországba irányuló illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalnak tunéziai vezetőkkel. MTI/AP/Tunéziai elnöki hivatal/Szlim Abid
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához - mondta Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos kedden.
Vágólapra másolva!

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában.

A látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában.

Úgy vélte, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt. Tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását.

Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani.

Egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

A Tunéziai Elnöki Hivatal által közreadott képen Kaisz Szaíd tunéziai elnök fogadja Luigi Di Maio olasz külügyminisztert (balról a negyedik), Luciana Lamorgese olasz belügyminisztert (balról a harmadik), Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagját (balról a második) és Várhelyi Olivért, a bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját (bal szélső) Tuniszban 2020. augusztus 17-én Forrás: MTI/AP/Tunéziai elnöki hivatal/Szlim Abid

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy az EU a térség stabilizálásában érdekelt, ennek eszköze pedig a gazdasági együttműködés. Az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat - mutatott rá. Hozzátette: munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak.

Várhelyi Olivér azt mondta: a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is, mert ezek az országok nagyon fontos partnerei az EU-nak. Az együttműködés csak akkor lehet hatékony, ha kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire.

A mostani Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, együtt akarják kialakítani az üzeneteket, ezért is kísérték el útjára az olasz miniszterek.

Az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a tagállamokkal,

mert sem az intézmények, sem az országok nem tudják egyedül kezelni a helyzetet, csak az összefogás vezethet eredményre - vélekedett.

Az uniós biztos úgy látja, azért is szükséges az együttműködés, mert az illegális migráció rossz Európának, a tagállamoknak és a Földközi-tenger térségében lévő országoknak is. Az együttműködésben pedig a határvédelmen és a visszafogadások felgyorsításán túl a gazdasági perspektíva nyújtása a leghatékonyabb eszköz.