Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét - jelentette be Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az uniós állam-, illetve kormányfők videokonferenciája után. Hamarosan szankciókat vezet be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőkszakért felelős személyek ellen.

Merkel kijelentette, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás

nem volt sem tisztességes, sem szabad",

ezért az EU nem ismeri el az eredményét.

Az EU a békés tüntetők mellett áll és elítéli a minszki rezsim által a demonstrálókkal szemben alkalmazott erőszakot - mondta a német kancellár.

Hamarosan szankciókat is bevezetnek

Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, és hamarosan szankciókat vezet be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőkszakért felelős személyek ellen - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetők szerdai rendkívüli tanácskozása után.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az uniós tagállamok vezetőinek a fehérorosz válsággal kapcsolatban rendezett rendkívüli videokonferenciája után Brüsszelben 2020. augusztus 19-énForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Michel kifejtette, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfői világos üzenetet küldtek, amelyben kifejezték szolidaritásukat a fehérorosz néppel, és hangsúlyozta,

a demonstrálók elleni atrocitások nem maradhatnak büntetlenül.

"A választások nem minősíthetők sem szabadnak, sem tisztességesnek, és a nemzetközi standardoknak sem felelnek meg" - közölte.

A tervezett szankciókról szólva elmondta, hogy ezek célzott intézkedések lesznek, amelyek nem a fehérorosz népet büntetik.

Rámutatott továbbá, hogy a válság, amelyen a volt szovjet tagköztársaság átmegy, nem geopolitikai, hanem elsősorban arról szól, hogy a fehérorosz népnek joga van ahhoz, hogy vezetőjét és jövőjét saját akarata alapján válassza meg. Emellett felszólított az erőszak bármely formájának elkerülésére és a tüntetőkkel szembeni visszaélések kivizsgálására.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi telefonbeszélgetésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Michel leszögezte, hogy a fehéroroszok jövőjéről nem dönthet sem Brüsszel, sem Moszkva, de fontos, hogy mindkét fél a válság békés megoldását támogassa.

A demokratikus folyamatoknak az országon belül kell elindulniuk

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a brüsszeli testület 53 millió eurót fog átirányítani fehérorosz kormányzati szervektől a civil szervezetek és a hatósági brutalitás áldozatai felé, valamint a koronavírus-járvány elleni harcra.

A szabadságért és demokráciáért harcoló fehéroroszok mellett állunk

- szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy az EU készen áll a fehéroroszországi demokratikus átmenet támogatására azáltal is, hogy elősegíti a párbeszédet a hatóságok és az ellenzék képviselői között, ha szükséges, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bevonásával.

Von der Leyen kiemelte ugyanakkor, hogy a demokratikus folyamatoknak az országon belül kell elindulniuk, továbbá aláhúzta, hogy az uniós szankciókat a lehető leghamarabb be kell vezetni.

A hűtőberendezéseket és mosógépeket gyártó Atlant vállalat sztrájkoló dolgozói tüntetnek a gyár bejáratánál Minszkben 2020. augusztus 18-án. A munkások Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelikForrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt írta, hogy a korlátozásoknak az emberi jogok súlyos megsértését kell megtorolniuk, többek között az elkövetők esetleges külföldi javainak befagyasztásával. Hozzátette, hogy bármifajta külföldi beavatkozás elfogadhatatlan lenne, a változásokat demokratikus úton lehet csak elérni.