Átlépte a 20 ezret a járvány halálos áldozatainak száma Iránban

Vágólapra másolva!
Átlépte a 20 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Iránban, ahol szerdára virradóan 153 új halottat regisztráltak, a fertőzöttek száma több mint 350 ezer - közölte az ország egészségügyi minisztériuma. Szakértők a helyzet további romlására figyelmeztetnek.
Vágólapra másolva!

Szíma Szádat Lari minisztériumi szóvivő bejelentése szerint a Covid-19 betegségnek már 20 125 regisztrált halálos áldozata van, az elmúlt 24 órában pedig 2444 új fertőzéssel

az összes igazolt fertőzöttek száma elérte a 350 279-et.

A mintegy 80 milliós Irán a járvány által egyik leginkább sújtott ország a Közel-Keleten. A síita államban a járvány a hivatalos adatok szerint februárban jelent meg, akkor már halálos áldozatot is regisztráltak. Mindazonáltal a hatóságok a terjedés lassítását célzó korlátozási intézkedéseket csak az iráni iszlám forradalom februári évfordulója és a parlamenti választások után hozták meg.

Szakértők aggodalmukat fejezték ki a fertőzésszám megugrása miatt, emlékeztetve arra, hogy

nemsokára elkezdődnek az egyetemi felvételi vizsgák, amelyre körülbelül 1,4 millió fiatalt várnak,

valamint augusztus végén esedékes a sííta muszlimok egyik legfontosabb vallási ünnepe, az ásúra is.

A több napon át tartó gyászünnep során, amelyben arra emlékeznek, hogy a hetedik században ezen a napon mészárolták le a kerbelai csatában Mohamed próféta unokáját, Husszein imámot és családját, rendszerint emberek tízezrei vonulnak utcára.

Az Iráni Pszichiátriai Társaság levélben szólította fel Szaid Namaki egészségügyi minisztert minden gyülekezés betiltására, különös tekintettel az ásura idején szokásos felvonulásokra.

- áll egyebek közt a levélben.

Augusztus elején az iráni hatóságok bezárattak egy napilapot, miután az közölte egy olyan szakértőnek a nyilatkozatát, aki szerint az iszlám köztársaságban közzétett hivatalos adatok a fertőzöttek és a járványhoz köthető halálozások számáról csak a valós esetek 5 százalékát teszik ki. Mohammad Reza Mabubfar járványügyi szakértő a Dzsahán-e-Szanaat című lapnak azt mondta, a fertőzöttek száma akár a hússzorosa is lehet annak, amennyit az egészségügyi minisztérium közzétesz.