Szándékosan, és valószínűleg szélsőséges politikai vagy vallási indíttatásból okozott autójával balesetsorozatot egy férfi Berlinben a nyomozás első megállapításai szerint - írták német hírportálok korábban, később viszont megerősítette a berlini ügyészség, hogy iszlamista terrortámadásnak minősítették a német fővárosban előző este szándékosan okozott balesetsorozatot, amelyben hatan megsérültek.

A német főváros déli és délnyugati részét átszelő A100-as autópályán kedd este három baleset történt, hatan megsérültek, köztük hárman súlyosan.

A berlini rendőrség szerdai tájékoztatása szerint megállapították, hogy a balesetek egész biztosan nem véletlenül történtek. A feltételezett elkövető szándékosan ütközött autójával más járműveknek, motorkerékpárokat és robogókat szemelt ki célpontnak.

A feltételezett elkövetőt három rendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják, várhatóan még szerdán előzetes letartóztatásba helyezik. A kihallgatásán tett kijelentései alapján "vallásos-iszlamista indíttatásból" követte el a bűncselekményeket.

Rendőrök és bűnügyi helyszínelők az egyik összetört autó és motor mellettForrás: AFP/Odd Andersen

Egybehangzó sajtójelentések szerint

a gyanúsított egy 30 éves iraki elutasított menedékkérő. A Bild című lap szerint hazájából Finnországba távozott, és onnan érkezett Németországba 2016-ban. Ideiglenes tartózkodási engedélye 2020 végén jár le.

Az autópályás ámokfutás azzal ért véget, hogy a harmadik karambolban a férfi autója működésképtelenné vált. Ekkor kiszállt és a kocsi tetejére helyezett egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti. Szemtanúk szerint egy kés is volt nála és az Allahu akbar-t kiáltott közben. A helyszínre riasztott rendőrök főleg egy arabul beszélő rendőr közreműködése révén tudták őrizetbe venni - áll a beszámolókban.

A Bild szerint a dobozban aztán csak szerszámokat találtak a tűzszerészek, akik több tárgyat is átvizsgáltak a férfi autójában. Robbanószer nyomaira nem bukkantak.

Nyomozók vizsgálódnak a helyszínenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken

Több német lap arról is beszámolt, hogy a gyanúsított tavaly négy hónapig együtt lakott egy terrorcselekmény elkövetésére hajlandónak tartott, regisztrált közveszélyes iszlamistával egy menedékkérőket befogadó otthonban.

Margarete Koppers berlini főügyész szerdán a tartományi rangú főváros törvényhozásának (Képviselőház) jogi bizottsága előtt számolt be a nyomozás első eredményeiről. Sajtójelentések szerint elmondta, hogy a férfinek többször volt már dolga a rendőrséggel súlyos testi sértés gyanúja és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Az utóbbi ügyben 2018-ban pszichikai állapota miatt felmentették és elrendelték gyógykezelését.
Margarete Koppers azt is elmondta, hogy a balesetsorozat ügyében nem találtak további lehetséges gyanúsítottakra, segítőkre, tettestársakra utaló nyomokat.