Megháromszorozódott az Olaszországba érkező migránsok száma

Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány ellenére egy hónap alatt háromszorosára nőtt a migránsok által benyújtott menedékkérelmek száma a migrációfigyelő nemzetközi szervezetek adatai szerint. A korlátozások mérséklése újabb migránsáradatot eredményezett, a legjelentősebbet a Földközi-tengeren. Csak Olaszországban majdnem 150 százalékkal nőtt a beérkezők száma – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) 28 039 migránsok által benyújtott menedékkérelmet regisztrált júniusban, ami háromszorosa a májusi adatoknak. Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHR) is megerősítette az információt, azonban a szervezet hozzátette, hogy adatai szerint júliusban a statisztikák visszaestek és már „csak" 10 517 főt regisztráltak, akik a Földközi-tengeren keresztül érkeztek.

A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ugyanakkor megjegyzi, hogy

növekedés tapasztalható az illegális határátlépések számában, és a migránsokhoz köthető bűncselekmények száma is harmadával növekedett júliusban az előző hónaphoz képest.

Az EASO szerint az újabb bevándorlási hullám a koronavírus-járványhoz köthető korlátozások enyhítése miatt indult meg. A korlátozások 37 százalékkal csökkentették a menedékkérelmek számát az előző év azonos periódusához képest.

Ugyanakkor egyes országok a szigorítások ellenére sem tudták lejjebb szorítani a bevándorlást. A baloldali kormánykoalíció migrációt támogató politikája miatt Olaszországban folyamatos növekedett az illegális bevándorlók száma.

Az országba a tengeren érkező migránsok száma az előző éves adatokhoz képest 149 százalékkal nőtt

a belügyminisztérium statisztikái szerint.

A számokat Luciana Lamorgese belügyminiszter tette közzé, aki hozzátette, hogy a partot ért migránsok közül 16 347 segítség nélkül érkezett, ami lényegében azt jelenti, hogy a hatóságok vagy bevándorlást támogató, jelentős részben Soros György által finanszírozott álcivil szerveztek segítségét sem vették igénybe, illegálisan kötöttek ki, majd nem is és regisztrálták magukat.

Olaszország helyzete a koronavírus miatt tovább romlott: a járvány eleve erősen sújtotta az országot, a túlzsúfolt befogadótáborokban pedig a távolságtartás gyakorlatilag lehetetlenné vált. Éppen ezért hétfőn a kormány a katonaságot küldte a pozzalloi és milánói táborokhoz, hogy betartassák a karantén szabályait.

Matteo Salvini korábbi belügyminiszter és a bevándorlásellenes Liga Párt vezetője nyilatkozatában kiállt Szicília mellett, amiből véleménye szerint

A V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolója alapján, Francesco Boccia olasz regionális ügyekért felelős miniszter augusztus 3-án véletlenül felfedte, hogy

a koronavírus-fertőzöttek mintegy negyede „külföldi származású", azaz migráns.

Erre akkor derült fény, amikor a baloldali (PD) miniszter kijelentette, hogy a pozitívként azonosított esetek 75 százalékában olasz állampolgárok a fertőzöttek, a többiek pedig más állampolgárságúak.

Július utolsó hetében több mint 130 migráns koronavírustesztje bizonyult pozitívnak azok közül, akik az észak-olaszországi Treviso befogadóközpontjába érkeztek. Több ilyen központot helyeztek karantén alá a fertőzöttek nagy száma miatt, de néhány migránsnak sikerült megszöknie. Ezelőtt 3 héttel

a karanténba zárt migránsok tüntetőleg matracokat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták meg a tűz miatt kiérkező tűzoltókat.

Az utóbbi hetekben a balkáni útvonalon, Szlovénián keresztül is egyre több migráns érkezik Olaszországba.