Őrizetbe vettek szerdán kilenc embert Észak-Írországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a függetlenségért küzdő egykori Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik szakadár csoportjához tartoznak.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint hét férfiról és két nőről van szó, akik az Új IRA feltételezett tagjai. A gyanú szerint számos terrorista tevékenységet folytattak.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen. Ilyen szervezet a 2012-ben alakult Új IRA is.