Az Egyesült Államok az ENSZ ellenében is meghosszabbítja az ENSZ-szankciókat Irán ellen

BRIEFING ROOM PRESIDENT OF THE UNITED STATES THE WHITE HOUSE Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE THOUGHTFUL US President Donald Trump speaks to the press in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on August 10, 2020. - Secret Servic
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök szerda esti washingtoni sajtókonferenciáján jelentette be, hogy Washington az ENSZ ellenében is meghosszabbítja, illetve újra bevezeti az ENSZ-szankciókat Irán ellen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök azt mondta, csaknem az összes korábbi ENSZ-szankciót bevezeti ismét, azokat is, amelyeket a 2015-ben aláírt hathatalmi megállapodás értelmében feloldottak.

- mondta Donald Trump.

Felkérte Mike Pompeo külügyminisztert, értesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll visszaállítani gyakorlatilag valamennyi ENSZ-szankciót.

Pompeo szerdán este jelentette be, hogy csütörtökön New Yorkba utazik, és tájékoztatja az ENSZ BT-t.

Az elnök sajtókonferenciája után nem sokkal a külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták: harminc nappal azt követően, hogy Pompeo hivatalosan is értesíti a BT-t, az amerikai kormányzat életbe lépteti az ENSZ-szankciókat, köztük azt is, amely a dúsításra alkalmas urán termelésének teljes körű betiltását írja elő.

A Trump-kormányzat 2018-ban lépett ki egyoldalúan az Iránnal megkötött hathatalmi atomalkuból. Az egyezséget Trump "katasztrofálisnak" nevezte.

Az elmúlt napokban Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet többször próbálkozott az ENSZ-ben, hogy határozatlan időre meghosszabbíttassa az Iránnal szembeni, októberben lejáró fegyverembargót, de nem járt eredménnyel.

A BT augusztus 14-én elvetette az embargó meghosszabbítására tett javaslatot, amit Pompeo "megbocsáthatatlannak" minősített.

Azt mondta, országa "tovább fog dolgozni azon, hogy a(z iráni) teokratikus rezsim előtt ne nyíljon meg a lehetőség olyan fegyverek beszerzésére és eladására, amelyek mások mellett Európa szívét és a Közel-Keletet fenyegethetik".

Donald Trump Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Kelly Craft pedig azt mondta akkor, hogy az Egyesült Államok tervezi a bécsi megállapodás azon mechanizmusának életbe léptetését, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők a másik fél "jelentős nemteljesítésére" hivatkozva helyreállítsák az Irán elleni korábbi szankciókat.

„Iránnak soha nem lesz atomfegyvere" - jelentette ki szerdán este ismételten az amerikai elnök.