Donald Trump amerikai elnök szerda esti washingtoni sajtókonferenciáján jelentette be, hogy Washington az ENSZ ellenében is meghosszabbítja, illetve újra bevezeti az ENSZ-szankciókat Irán ellen.

Az amerikai elnök azt mondta, csaknem az összes korábbi ENSZ-szankciót bevezeti ismét, azokat is, amelyeket a 2015-ben aláírt hathatalmi megállapodás értelmében feloldottak.

Ez megtorló intézkedés lesz

- mondta Donald Trump.

Felkérte Mike Pompeo külügyminisztert, értesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll visszaállítani gyakorlatilag valamennyi ENSZ-szankciót.

Pompeo szerdán este jelentette be, hogy csütörtökön New Yorkba utazik, és tájékoztatja az ENSZ BT-t.

Az elnök sajtókonferenciája után nem sokkal a külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták: harminc nappal azt követően, hogy Pompeo hivatalosan is értesíti a BT-t, az amerikai kormányzat életbe lépteti az ENSZ-szankciókat, köztük azt is, amely a dúsításra alkalmas urán termelésének teljes körű betiltását írja elő.

A Trump-kormányzat 2018-ban lépett ki egyoldalúan az Iránnal megkötött hathatalmi atomalkuból. Az egyezséget Trump "katasztrofálisnak" nevezte.

Az elmúlt napokban Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet többször próbálkozott az ENSZ-ben, hogy határozatlan időre meghosszabbíttassa az Iránnal szembeni, októberben lejáró fegyverembargót, de nem járt eredménnyel.

A BT augusztus 14-én elvetette az embargó meghosszabbítására tett javaslatot, amit Pompeo "megbocsáthatatlannak" minősített.

Azt mondta, országa "tovább fog dolgozni azon, hogy a(z iráni) teokratikus rezsim előtt ne nyíljon meg a lehetőség olyan fegyverek beszerzésére és eladására, amelyek mások mellett Európa szívét és a Közel-Keletet fenyegethetik".

Donald TrumpForrás: AFP/Brendan Smialowski

Kelly Craft pedig azt mondta akkor, hogy az Egyesült Államok tervezi a bécsi megállapodás azon mechanizmusának életbe léptetését, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők a másik fél "jelentős nemteljesítésére" hivatkozva helyreállítsák az Irán elleni korábbi szankciókat.

„Iránnak soha nem lesz atomfegyvere" - jelentette ki szerdán este ismételten az amerikai elnök.