Világszerte romlott a kisebbségben élő keresztények helyzete a koronavírus hatására, derül ki a Release International keresztény segélyszervezet jelentéséből. Libanonban muszlim érdekcsoportok arra törekednek, hogy elüldözzék a keresztényeket az augusztus eleji robbanásban megsérült házaikból, illetve felvásárolják bejrúti ingatlanjaikat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az Aid to the Church in Need (ACN) nevű katolikus segélyszervezet információira hivatkozva.

Az augusztus 4-én Bejrútban történt nagy erejű robbanás után 300 ezer embert telepítettek ki otthonából, ám a katolikusok – főként az idős emberek – nem akarják eladni gyakran sérült házaikat a muszlim ingatlankereskedőknek. Utóbbiak célja, hogy minél kevesebb keresztény maradjon Libanonban – számolt be a keresztényüldözést figyelő Christianpersecution.com híroldal.

Vannak, akik igyekeznek hasznot húzni ebből a katasztrófából, és földeket, otthonokat vásárolnának a keresztényektől. De mi nem akarjuk megváltoztatni a demográfiát. A földnek nem csak anyagi értéke van. Ez a mi méltóságunk, itt vannak a gyökereink – fejtette ki az ACN-nek Toufic Bou-Hadir libanoni érsek.

Becslések szerint Libanon lakosságának 54 százaléka muszlim és 40,5 százaléka keresztény (ebbe a 8 százaléknyi görög ortodox vallású lakosság is beletartozik). A libanoni keresztények állandó nyomás alatt vannak, hogy eladják ingatlanjukat a muszlimoknak és elhagyják az országot - hívja fel a figyelmet az ACN.

Jelentősen romlott a keresztények helyzete a világ számos országában a koronavírus-járvány miatt is - számolt be holnapján a Release International. A világ több mint 30 országban működő keresztény jótékonysági szervezet szerint számos katolikus templomot és egyházi ingatlant megrongáltak vagy leromboltak Eritreában, Ugandában, Nigériában, Algériában és Pakisztánban. Előfordult, hogy a muszlim többségű kormányok és NGO-k megtagadták a keresztényeknek szánt élelmiszer- és más segélycsomagok eljuttatását a szenvedőknek, azok keresztény hite miatt.

„A koronavírus-járvány pusztító hatással van sok szegény keresztény életére. A hittel szemben ellenséges területeken a keresztények számos nehézséget tapasztalnak. Akadozik az élelmiszer-ellátás, az emberek nem tudnak dolgozni, nem tudnak pénzt keresni, és a hitük miatt visszatartják a segélyeket is" – fogalmazott Paul Robinson, a Release International egyik vezetője. Ezeknek a keresztényeknek most nagy szükségük van a segítségre – tette hozzá.

Eritreában kitiltották a menekülő keresztényeket a menekülttáborokból, illetve akadályozzák őket, hogy hozzáférjenek más, az ENSZ által nyújtott támogatásokhoz. Pakisztánban és Egyiptomban szintén egyre nehezebbé válik a keresztények élete a járvány után. Az ottani keresztények nagy része szegénységben él, sokuknak még maszkra, fertőtlenítőszerre sem telik.

Kína Shandon tartományában keresztényeket tartóztattak le, amiért online istentiszteletet szerveztek, hogy a koronavírus áldozataiért imádkozzanak – közölte a Release International.

Az Open Doors amerikai keresztény szervezet igazgatója, David Curry arról számolt be, hogy a járvány a valláson alapuló hátrányos megkülönböztetés katalizátoraivá vált nemzetközi szinten. Rámutatott, hogy a nem keresztény többségű országokban a keresztényeket gyakran másodrendű állampolgárokként kezelik, árulóknak és hitetleneknek bélyegzik őket. A hátrányosan megkülönböztetett keresztények többsége olyan országokban él, ahol muszlim, hindu vagy buddhista irányítás működik.