Az amerikai igazságügyi minisztérium ismét halálbüntetést kér a bostoni maraton robbantójára, Dzsohar Carnajevre - jelentette ki William Barr igazságügyi miniszter az AP amerikai hírügynökségnek washingtoni idő szerint csütörtök este.

„Mindent megteszünk, ami szükséges, ha kell, a szövetségi legfelsőbb bíróságig is elmegyünk a halálbüntetés kiszabása érdekében" - fogalmazott Barr.

A csecsen születésű, de amerikai állampolgárságú

Carnajevet 2015-ben már halálra ítélték a bostoni maratoni futóversenyen 2013-ban elkövetett robbantásai miatt.

Idén augusztus elején azonban egy bostoni fellebbviteli bíróság megsemmisítette a halálos ítéletet a tárgyalás során elkövetett hibákra hivatkozva.

Carnajev 2013-ban a fivérével együtt követett el pokolgépes merényletet az évente megrendezett futóverseny célvonala közelében.

A támadásban hárman meghaltak, és 246 ember megsérült, sokan súlyosan, maradandó egészségkárosodást szenvedve. A rendőrség az akkor 19 éves Dzsohar Carnajevet elfogta, bátyját, a 26 éves Tamerlant pedig agyonlőtte, miután ő halálosan megsebesített egy rendőrt.

Liz Norden (k), akinek két fia elveszítette a lábát, távozik a bostoni szövetségi bíróságról 2015. április 8-án, miután az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek nyilvánította a 117. bostoni maraton célvonalánál elkövetett kettős pokolgépes merénylet vádlottját, Dzsohar CarnajevetForrás: MTI/EPA/Katherine Taylor

Dzsohar Carnajev ellen harminc bűncselekmény - köztük négy emberölés, valamint életek tömeges kioltására alkalmas fegyver használata - miatt emeltek vádat, és halálos ítéletet szabtak ki rá.

A férfi ügyvédjei azonban azzal érveltek, hogy a médiaérdeklődés lehetetlenné tette a tisztességes pert Bostonban. Felhozták azt is, hogy az esküdtszék két fiatal tagja a közösségi médiában olyan megjegyzéseket tett közzé, amelyek elfogultságról tettek tanúbizonyságot már a per 2015-ös kezdete előtt.

Egy bírósági rajzoló által készített képen Dzsohar Carnajev, a 117. bostoni maraton célvonalánál elkövetett kettős pokolgépes merénylet vádlottja (b2) az ügyvédei, William Fick (b), Judy Clarke (j2) és David Bruck társaságában áll perének ítélethirdetésén a bostoni szövetségi bíróságon 2015. április 8-ánForrás: MTI/EPA/Jane Flavell Collins

A fellebbviteli bíróság augusztusban - a halálos ítélet megsemmisítésekor - közleményben tudatta: utasította a szövetségi bíróságot, hogy új büntetést szabjon ki, fenntartva az esküdtszék által kimondott bűnösséget.

Barr erre reagálva elmondta, hogy ismét halálbüntetést kérnek Carnajevre.

Donald Trump amerikai elnök már a bostoni fellebbviteli bíróság büntetést megsemmisítő ítélete után azt írta a Twitteren, hogy a szövetségi kormányzatnak ismét halálbüntetést kell kérnie.