A horvát tengerparton nem tudják megállítani a koronavírust, egyre rosszabb a helyzet

Summer holiday in Croatia's Split 2020,August,Croatia,sea,Split,summer,summer season,Sunny day
SPLIT, CROATIA - AUGUST 20: People play game as they enjoy in a sea during a sunny day of summer season in Split, Croatia on August 20, 2020. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Már harmadik napja döntött rekordot az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban. A 265 napi eset az alig 4 milliós Horvátországban a lakosság arányához mérten annyi, mintha Magyarországon 620 eset lenne egy nap. A járvány a turisták által látogatott helyeken, elsősorban a tengerpartokon terjed, a gócpontok a szórakozóhelyek. A horvát kormány újabb intézkedéseket vezet be, megpróbálja lassítani a terjedést, de egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a turisták hazahurcolják a vírust a saját országukba. A britek kötelező karantént vezettek be a Horvátországból hazatérőknek, emiatt több ezren indultak haza. A reptereken óriási a zsúfoltság, ez a járvány további terjedéséhez vezethet. 
Vágólapra másolva!

Ismét rekordot döntött Horvátországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Délnyugati szomszédunkban pénteken 265 új esetről számoltak be.

Az országban eddig még egyetlen napon sem jelentettek ennyi esetet, mióta a vírus jelenlétét regisztrálták. Egyébként szerdán és csütörtökön is rekordszámú esetet regisztráltak Horvátországban. A legtöbb beteg a mostani adatok szerint a tengerparti Splitben van, ott 465 aktív fertőzött van, míg Zágrábban 450.

Próbálják lassítani a fertőzés terjedését

A horvát hatóságok pénteken arról beszéltek, hogy azok a fiatalok, akik valamilyen éjszakai bárban vagy szórakozóhelyen töltötték az idejüket, azok semmiképpen se találkozzanak idősebb rokonokkal vagy barátokkal.

Ennek az az oka, hogy a bárokban lehet a legnagyobb eséllyel elkapni a fertőzést,

és az továbbra is sokkal veszélyesebb az idősekre nézve. A horvát hatóságok arról is beszéltek, hogy több óvintézkedést is hoztak a klubokban a fertőzés megállítására, de ettől függetlenül továbbra is komoly egészségügyi kockázatot hordoz, ha valaki ilyen szórakozóhelyre megy – írta az Index.hr.

Továbbra is rekordgyorsasággal terjed a koronavírus Horvátországban Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Utazási figyelmeztetések

Egyre több ország ad ki utazási figyelmeztetést Horvátországra, miután megnőtt a koronavírusos esetek száma a tengerparti üdülőhelyeken. Csütörtök este Nagy-Britannia jelentette be, hogy 14 napos karanténba kell vonulnia annak, aki Dalmáciából érkezik haza.

Horvátország egyre több országban kap sárga besorolást, mivel a megerősített koronavírusos esetek száma rohamosan növekszik.

Júliusban kétmillió turistát fogadtak, ez több mint 54 százalékos növekedést jelent az előző évek adataihoz képest. A szomszédos országok nagy része is annak köszönheti eseteinek számát, hogy a tengerpartról hazatérve hurcolták be a vírust saját hazájukba az emberek. A Balkánon megnövekedett esetszámok miatt a WHO is aggodalmát fejezte ki.

A brit bejelentést követően brit turisták tömegei indultak el haza, hogy minél hamarabb visszatérjenek a szigetországba. Azzal, hogy a reptereket elárasztották a brit turisták, szintén nő a fertőzés esélye.

Ez lehet a járvány terjedésének a központja

Mint arról korábban beszámoltunk, a főleg külföldi turisták körében különösen népszerű, dél-dalmáciai Makarska kisváros üdülőközpontjának a legnépszerűbb bárja lehet járványügyi szempontból az új Ischgl. Az osztrák üdülőközpontban a járvány kezdetén nagyon sokan fertőződtek meg az egyik éjszakai bárban, amely gócponttá vált márciusban.

Ehhez hasonlítanak egy makarskai bárt, mert több turista is azt állítja, hogy ott fertőződtek meg.

Egy osztrák nő arról beszélt, hogy a bárban az összes őket kiszolgáló pincérről kiderült, hogy fertőzött, és a barátaival ők is elkapták a vírust.

A londoni bejelentést követően a brit turisták elárasztották a horvát reptereket Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Stringer

A Blick svájci kiadása még augusztus 14-én azt közölte, hogy

egy svájci csoport 7 tagja közül, akik több este is voltak a bárban, 5 fertőződött meg, akárcsak továbbá 7 hamburgi német turista is, akik szintén ott buliztak.

Egy osztrák nő, Martina E. azt nyilatkozta, hogy ő szombaton ment haza Makarskából, és járt az éjszakai szórakozóhelyen, ahol többedmagával megfertőződött– írja a Kurier. A nő arról is beszélt, hogy

A nő jelenleg karanténban van, egyelőre jól van, bár elvesztette a szaglását és az ízérzékelését.

Egy osztrák portál turisták beszámolóira hivatkozva azt is megírta, hogy

a Makarana Bar túlzsúfolt volt, a pincérek nagy része pedig nem takarta el a védőmaszkjával az arcát, vagy csak az állán hordta azt.


A fiatalok körében terjed leginkább most a vírus Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Stringer

A fiatalok körében terjed a vírus

A horvát hatóságok szerint a vírus a tengerparton és a part menti szórakozóhelyeken terjed leginkább, és főleg a fiatalok körében.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta:

az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, mert a vírus főleg a fiatalok körében terjed,

akiknek enyhék a tüneteik. Szerinte ahhoz képest, hogy mennyi turista érkezett az országba, a fertőzöttek száma nem is olyan nagy.

Az elmúlt egy hétben Olaszország és Ausztria is szigorított Horvátországgal szemben. Csütörtökön pedig Németország jelezte, hogy két régiót, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyét "vörös listára" tette.

Orbán Viktor: Déli irányba senki ne foglaljon utazást

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorának adott interjújában arról beszélt, hogy a legtöbb európai országban romlik a helyzet, különösen rossz a déli országokban, ahol sok a turista. Magyarország számára a legnagyobb veszély a fertőzés behurcolása, amivel szemben fel kell lépni.

– szólított fel Orbán Viktor.