Csehországban rekordot döntött a napi megbetegedések száma

koronavírus csehország
Zenészek játszanak az 515 méter hosszú asztalnál helyet foglaló vendégeknek a prágai Károly hídon 2020. június 30-án. A nagyszabású vacsorával a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását ünnepelték a szervezők és a résztvevők. Az ételeket a résztvevők saját maguk főzték és osztották meg a többiekkel.
Vágólapra másolva!
Csehországban pénteken, először az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg meghaladja az ötezret.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton délelőtt közölt kimutatások alapján pénteken 506 új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Az eddigi rekord, 377 eset március 27-éről való.

Március elseje, a fertőzés megjelenése óta eddig 21 551 Covid-19 megbetegedést mutattak ki Csehországban. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult, a betegség eddigi halottjainak a száma 411. Ezen a héten tizenhárom ember halálát hozták összefüggésbe az új koronavírus okozta betegséggel.

Az aktív betegek száma jelenleg meghaladja az ötezret.

Kórházi kezelésre 108 ember szorul, közülük 22-en intenzív ellátásra szorulnak.

Zenészek játszanak az 515 méter hosszú asztalnál helyet foglaló vendégeknek a prágai Károly hídon 2020. június 30-án. A kép akkor készült, amikor még a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását ünnepelték a szervezők és a résztvevők. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A napi fertőzéses esetek száma már egye hete folyamatosan nő. A szaktárca szerint ez alapvetően annak következménye, hogy mintegy két hete masszív tesztelést végeznek a helyi fertőzésgócokban, amelyekből több mint egytucatnyi van az országban. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben napi 7-8 ezer körül alakul.

- olvasható a minisztérium Twitteren megjelent közleményében.

A cseh egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy augusztus 19-e óta

35 olyan cseh állampolgárnál azonosították a fertőzést, akik Horvátországban nyaraltak.

Ez a szám egyelőre a fele annak, amit az előző héten találtak a nyaralásukat Horvátországban nyaralók között. A nyári szabadságolások kezdete óta 142 ilyen esetet diagnosztizáltak a feltehetően külföldön megfertőződött összesen 320 cseh állampolgár között.

Horvátország a cseh turisták egyik legnépszerűbb úticélja. Az egészségügyi tárca szombati Twitter-üzenetében megállapította, hogy

az onnan behurcolt fertőzéseket nagy számban olyanoknál azonosították, akik a nyaralásuk alatt tömeges rendezvényeken vettek részt.

A minisztérium ezért az egészségügyi óvintézkedések fokozott betartására figyelmeztette a hazatérőket.

A horvát járványügyi válságstáb szombati közleményéből is az derült ki, hogy a Horvátországban azonosított esetek nagy része is a tengerparthoz kötődik. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, s a fiatalok a legfőbb terjesztők.