Két robbantás is történt egy kisvárosban a Fülöp-szigeteken - írja a The New York Times.

Több bomba is felrobbant egy Jolo nevű városban a Fülöp-szigeteken hétfőn.

Az első robbantás hétfő délben történt a Sulu tartománybeli Jolo város központi terén, egy középület előtt. A település ezer kilométerre délre fekszik a délkelet-ázsiai ország fővárosától, Manilától.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt által közreadott képen katonák biztosítanak egy területet, miután két pokolgépet felrobbantottak a Fülöp-szigetek déli részén, Jolo városban 2020. augusztus 24-énForrás: MTI/AP/Fülöp-szigeteki Vöröskereszt/-

A vizsgálatok első eredménye szerint a házilag gyártott robbanószerkezetet egy motorkerékpáron helyezték el. A robbanásban öt katona és több civil meghalt, több tucat ember, köztük 16 katona megsebesült.

Egy órával később, miközben a területen a biztonságiak még az első robbanás helyszínén vizsgálódtak, a szomszédos utcában, egy bank és egy római katolikus templom közelében egy nő robbantotta fel magát.

A rendőrség egy közeli piacon még egy pokolgépet talált, amely azonban nem robbant fel.

Összesen legalább tizenöt ember meghalt és több mint hetvenen megsebesültek.

A sérültek között katonák és civilek is vannak.

A hadsereg lezárta Jolót. Harry Roque kormányszóvivő élesen elítélte a merényleteket.

Még senki sem vállalta magára a felelősséget, de a szigetország déli részén tevékenykedik az Abu Sayyaf terrorszervezet, kegyetlenségükről hírhedt harcosai leginkább Basilan és Sulu szigetén aktívak. Sok fegyveresük hűséget fogadott az Iszlám Államnak is.A hétfői merényleteket egy héttel azt követően követték el, hogy megadta magát a hatóságoknak egy terroristavezér, akit összefüggésbe hoztak két kanadai és egy malajziai túsz lefejezésével. Anduljihad Susukan az Abu Sayyaf iszlamista csoport parancsnoka volt, és egy összecsapásban megsebesült Sulu tartományban. Ezt követően feladta magát. A férfit legalább 23 rendbeli gyilkossággal, hatrendbeli gyilkossági kísérlettel és ötrendbeli emberrablással vádolják.A Fülöp-szigeteki hadsereg évek óta harcol az iszlamista csoporttal, amelyet a délkelet-ázsiai ország és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván.