Új korlátozásokat vezetnek be Spanyolország több régiójában

Spanyolország, Madrid, COVID-19, koronavírus
Védőmaszkos apácák Madrid egyik utcáján 2020.augusztus 17-én.
Vágólapra másolva!
Új, a koronavírus-járványt lassítását célzó korlátozó intézkedéseket jelentettek be hétfőn a spanyol hatóságok az ország több tartományában azt követően, hogy ismét megugrott, és 2000 fölé emelkedett az új fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

A korlátozást bevezető spanyol tartományok közt van Katalónia és Murcia is.

Az előbbi vezetése a 10, az utóbbié a 6 főnél nagyobb gyülekezést tiltotta be, amennyiben az érintettek nem egy háztartásban élnek.

Katalóniában csökkentették az iskolai osztályok létszámát is, és 500 ezer vírustesztet küldenének az oktatási intézményekbe.

Védőmaszkos apácák Madrid egyik utcáján 2020. augusztus 17-én. Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A járvány által leginkább sújtott Madrid vezetése arra kérte az embereket, kerüljék a nem elengedhetetlenül szükséges társadalmi kapcsolattartást.

Mallorcán a hatóságok azt közölték, a szigetet elérte a második hullám, továbbá elismerték, hogy a vírus gyors terjedése megnehezíti a kontaktkutatást is.

Az országban júniusban a fertőzöttek napi növekménye még 100 alatt volt, ez a szám júliusban nőni kezdett, hétfőn pedig a spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 óra alatt 2060 fertőzöttet regisztráltak.

Spanyolországban 405 436 ezer fertőzést igazoltak február óta.

Olaszországban eközben a Spallanzani római járványkórházban önkénteseken kezdődtek meg a vírus elleni hazai fejlesztésű vakcina kísérletei. A GRAD-COV2 elnevezésű vakcinát az első szakaszban 90 emberen tesztelik. Francesco Vaia, a kórház igazgatója, azt mondta, fontos a gyors munka, ám elsősorban a hatékonyságra helyezik a hangsúlyt.

Az első szakasz várhatóan 24 hétig tart majd, és amennyiben sikeresnek bizonyul, bővítik az önkéntesek számát, és megkezdik a munkát külföldön, a tervek szerint a járvány által Olaszországnál is jobban sújtott Latin-Amerikában.

Hétfőn az olasz egészségügyi minisztérium jelentése szerint az elmúlt 24 órában 953-al nőtt a koronavírusos esetek száma, a Covid-19 betegségbe négyen haltak bele.

Noha vasárnap 1071 fertőzöttet regisztráltak, a minisztérium hozzátette, hogy a hét végén kevesebbet is teszteltek, így a hétfői szám vélhetően ezért alacsonyabb.

Olaszországban február 21-én regisztrálták az első fertőzöttet, azóta 260 298 fertőzést és 35 441 elhalálozást igazoltak.