Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) ügyészsége Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytiglani szabadságvesztésének fenntartását kérte a testülettől a szerdai fellebbviteli tárgyaláson.

A srebrenicai mészárlás Mladic akciója volt, a bíróság helyesen döntött, hogy bűnösnek nyilvánította - mondta a fellebbezés elutasítása mellett érvelve Laurel Baig ügyész a tárgyalás második, és egyben utolsó napján.

Hozzátette, hogy a hadseregparancsnok kulcsszerepet játszott a műveletben, jelen volt, parancsot adott, és abban is vétkes, hogy visszatartotta a nemzetközi békefenntartó erőket a mészárlások megakadályozásától. 

2011. június 3-án, a hágai Nemzetközi Bíróság tárgyalótermében készített fénykép Ratko Mladic boszniai szerb tábornokrólForrás: AFP/Martin Meissner

Mladic védői kedden arra kérték a bíróságot, hogy mentsék fel a Balkán mészárosának is nevezett parancsnokot a 2017-es ítélet alól, amelyben bűnösnek találták népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.
A civil lakosság lemészárlása teljes mértékben elítélendő, de nem köthető Ratko Mladic személyéhez - jelentette ki Branko Lukic védőügyvéd. Mladic ügyvédjei többek között úgy érveltek, hogy a boszniai muszlimok 1995-ös erőszakos kitelepítése Srebrenicából humanitárius művelet volt. A 16 év bujkálás után, 2011-ben letartóztatott Mladic szerdán felszólal a tervek szerint.

A végső ítéletet valószínűleg 2021-ben hirdetik ki.
A srebrenicai mészárlás a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye volt. A vérengzés 1995 júliusában történt, amikor Srebrenica környékén a szerb köztársasági hadsereg mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat végzett ki.