A Laura 4-es erősségű hurrikánként közelít Texas partjaihoz, az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint egyes vidékeken túlélhetetlen lesz a vihar.

Az előrejelzések alapján a hurrikán helyi idő szerint szerda este-éjjel érhet partot az Egyesült Államok déli részén fekvő Louisiana állam nyugati és Texas keleti vidékein.Mindkét, várhatóan érintett állam kormányzója a partvidéki települések azonnali elhagyására szólította fel a helybélieket. 

Lépésben haladnak a járművek egy autópályán, Jennings környékén, mert a Laura hurrikán közeledtének hírére sokan átmenetileg biztonságos területre költöznek 2020. augusztus 25-én.Forrás: MTI/EPA/Dan Anderson

Már csak órák vannak hátra, amíg életeket és vagyontárgyakat lehet menteni - jelentette ki Greg Abbott, Texas kormányzója, aki közölte: az állam belső vidékein is erős és veszélyes széllökésekre, özönvízszerű esőzésekre és áradásokra lehet számítani. Louisianában John Bel Edwards kormányzó a teljes Nemzeti Gárdát mozgósította, ez nyolc éve nem fordult elő. Feltételezéseink szerint kiterjedt mentőmunkára lesz szükség - fogalmazott helyi idő szerint szerda délelőtt tartott sajtókonferenciáján Edwards.

A Laura hurrikán közeledtének hírére evakuálják a lakosságot a Louisiana állambeli Lake Charlesból 2020. augusztus 25-én.Forrás: MTI/EPA/Dan Anderson

Louisianában 19 mentőhelikopter áll készenlétben, 920 ezer liter palackozott vizet és több mint félmillió adag előre csomagolt ételt készítettek elő.Az állam belső területein fekvő szállodákban eddig kétezer ágyat szabadítottak fel, ahol a part menti vidékekről kitelepítetteket helyezik el. A mélyen fekvő területek kiürítése már vasárnap megkezdődött. Több településen szerda estétől kijárási tilalom van érvényben.