Több mint ötven embert vett őrizetbe a rendőrség Fehéroroszországban

Ltüntetés Fehéroroszország Minszk
Minszk, 2020. augusztus 25. Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben 2020. augusztus 25-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Vágólapra másolva!
Országszerte 51 embert vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség az előző napi kormányellenes tüntetések során - közölte a minszki belügyminisztérium szerdán.
Vágólapra másolva!

A Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet szerint 15 embert Minszkben állítottak elő a hatóságok.

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben augusztus 25-én Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A fehérorosz fővárosban az eső ellenére ezrek gyűltek össze kedden Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.

Az EU sem ismeri el a választások eredményét

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések. A voksoláson az országot 26 éve irányító oroszbarát Aljakszandr Lukasenka sorban hatodik államfői mandátumát szerezte meg, a hivatalos adatok alapján a szavazatok 80 százalékával.

Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást,

és az Európai Unió sem ismeri el a voksoláson született eredményt. Múlt heti rendkívüli ülésükön, az uniós tagországok vezetői megállapodtak, hogy szankciókat vezetnek be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen.

Lukasenka azt ígérte, hogy a hatóságok keményen fel fognak lépni a tüntetőkkel szemben. A megmozdulásokban eddig legalább hárman meghaltak, és ezreket vettek őrizetbe.

Eközben a litván kormány szerdán bejelentette: azt tervezi, hogy további fehérorosz tisztségviselőket vesz fel szankciós listájára, amely így 118 fősre bővülhet. A listán jelenleg 32 név szerepel, köztük Lukasenkáé.