Lecsapott a túlélhetetlennek nevezett Laura hurrikán az Egyesült Államokra

TOPSHOTS Horizontal CYCLONE STORM
A man looks at damage inside the Capitol One Bank Tower, with its windows blown out in the downtown area after Hurricane Laura passed through on August 27, 2020 in Lake Charles, Louisiana. - Hurricane Laura slammed into the southern US state of Louisiana Thursday and the monster category 4 storm prompted warnings of "unsurvivable" ocean surges and evacuation orders for hundreds of thousands of Gulf Coast residents. The National Hurricane Center (NHC) said "extremely dangerous" Laura would bring winds of 150 miles per hour (240 kilometers per hour) and "destructive waves will cause catastrophic damage" to Louisiana and Texas. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Vágólapra másolva!
Elérte az Egyesült Államok déli partvidékét a Laura hurrikán, amelyről sokáig azt tartották, hogy a valaha volt egyik legnagyobb hurrikánként pusztít majd. Texas-ban és Louisianában okozta a legtöbb kárt: házak semmisültek meg, felhőkarcolók rongálódtak meg, de még egy vegyi üzem is kigyulladt. Az utcákat törmelék és leszakadt fák maradványai terítik be, a hatóságok pedig már halottról is tudnak, sokan azonban megtagadták otthonaik elhagyását olyan területekről is, amiket a hatóságok túlélhetetlennek neveztek, így áldozatok számat nőhet. A hurrikán most észak felé, a belső államok felé tart.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, helyi idő szerint, hajnalban lecsapott a 4-es erősségű Laura hurrikán az Egyesült Államok déli partvidékén. A 240 kilométer per órás széllel tomboló viharról az amerikai országos meteorológiai szolgálat korábban azt mondta, egyes vidékeken "túlélhetetlen" lesz. A déli államok közül Louisiana és Texas kormányzója is a partvidéki települések azonnali elhagyására szólította fel a helybélieket.

Lépésben haladnak a járművek egy autópályán, Jennings környékén, mert a Laura hurrikán közeledtének hírére sokan átmenetileg biztonságos területre költöznek 2020. augusztus 25-én. Forrás: MTI/EPA/Dan Anderson

A Louisiana belső területein fekvő szállodákban előzetesen kétezer ágyat szabadítottak fel, ahol a part menti vidékekről kitelepítetteket helyezik el. A mélyen fekvő területek kiürítése már vasárnap megkezdődött. Több településen szerda estétől kijárási tilalom volt érvényben.

A Laura hurrikán első áldozata egy 14 éves louisianai lány a Louisiana állambéli Leesville-ből, akinek otthonára szakadt egy nagyobb méretű fa. Lake Charles település közelében földcsuszamlásokat okozott, magában a városban pedig számos épületet rongált meg súlyosan, több felhőkarcolónak betörte az üvegeit is, miközben leszakadt fémdarabok és más épületelemek borították be az utcákat. Megsérült egy közeli, westlake-i vegyi üzem, amely kigyulladt.

Ezen a videón pedig az látható, hogy kis híján egy riportert is elragad a vihar:

A 240 kilométer per órás sebességű szél miatt korábban arra számítottak, hogy a valaha volt egyik legerősebb hurrikán éri el az Egyesült Államokat. A FOX News szerint azonban mostanra a 4-es erősségűről észak felé haladva 1-esre gyengült, bár így is gyakoriak az erős és veszélyes széllökések.

A Laura hurrikán műholdas felvétele csütörtök reggel. Forrás: National Oceanic and Atmospheric Administration

Útját továbbra is viharos esőzések és tornádók kísérik, kiterjedt áramszüneteket és leszakadó fákat, megrongált épületeket maga után hagyva.

Lake Charles utcái a vihar csillapodása után:

Egy előtte-utána kép Lake Charles-ból:

Egy Brett Geymann nevű helyi férfi azt nyilatkozta a sajtónak, hogy noha az ő háza a helyzethez képest szerencsésen megmenekült, a telkén található összes többi épület ősszomlott és a fák is kidőltek. Elmondása alapján sokan elvesztették ottonaikat. Mint fogalmazott, olyan "mintha ezer tornádó csapott volna le".

A Laura hurrikán pusztítása Lake Charles-nál. Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

A hurrikán erejét jól mutatja ez a felvétel is, könnyedén borított fel bármit, ami az útjába került:

Sokan ugyanakkor visszautasították a hatóságok felhívását, a szintén louisianai Cameronban például legalább 150-en maradtak házaikban. A mentésben résztvevők szerint ők mindent elkövettek, hogy rábírják az érintetteket a távozásra, azonban most már csak imádkozni tudnak értük, ugyanis minimális esélyt látnak a túlélésre.

A FOX News felvételei bemutatják, hogy nézett ki a település a vihar elvonulta után.

A két déli államban a csütörtök délutáni adatok szerint 600 ezer ember maradt áram nélkül:

Az előrejelzések szerint a hurrikán pénteken is pusztít majd, még a távolabb fekvő Tennessee államban is, Arkansasban és Mississippi-ben pedig már most áradásokat okozott.