A baloldali spanyol miniszterelnök hibáival rászabadította az országra a koronavírust, most menekül a felelősség elől

spanyol
La Coruna, 2020. augusztus 13. Rendőrök tájékoztatnak egy bár teraszán ülő vendégeket, hogy ettől a naptól kezdve tilos a dohányzás az utcán a Galicia tartománybeli La Corunában 2020. augusztus 13-án. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett törvény szerint tilos a dohányzás az utcán azokon a helyeken, ahol nem lehet megtartani két ember között a biztonságos távolságot. MTI/EPA/EFE/Cabalar
Vágólapra másolva!
Nem engedélyezi Spanyolország második lezárását Pedro Sánchez kormányfő, ugyanakkor felhatalmazta az autonóm területek kormányait a saját körben meghozott óvintézkedésekre - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Tartományi vezetők megdöbbenve fogadták, hogy a miniszterelnök rájuk akar hárítani minden felelősséget, és gyenge vezetőként viselkedik. Spanyolországban  386 ezer fölött jár a koronavírus-fertőzöttek száma, ez a legmagasabb szám az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Nem járul hozzá egy újabb országos lezárás elrendeléséhez Spanyolországban, jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón. A 17 autonóm tartomány kormánya viszont saját hatáskörben elrendelhet lezárást, ha indokoltnak tartja azt, tette hozzá a kormányfő. „Sokkal rosszabb és drámaibb helyzetben már sikerült kiegyenesítenünk a görbét. Biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk ismételni ezt, ha mindannyian felelősségteljesen cselekszünk" – idézte Pedro Sánchezt a spanyol EFE hírügynökség.

Ahogy azt megírtuk, Spanyolországban világszinten is nagyon súlyos a helyzet, a fertőzöttek számát tekintve a tizedik helyen állnak. Mindez megelőzhető lett volna, több ezer ember életét lehetett volna megmenteni, ha Pedro Sánchez nem késlekedik. Ehhez képest

nemcsak késlekedett, hanem aktívan rontott is a helyzeten,

például azzal, hogy március 8-án, amikor már több ezer fertőzött volt az országban, engedélyezte a nőnapi feminista felvonulásokat. Sőt, a felesége részt is vett rajta. Mivel Spanyolországba rengeteg turista utazik,

a spanyol kormány elhibázott védekezése miatt sok országba hurcolhatták be a koronavírust a hazatérők.

Az autonóm közösségek megdöbbenve fogadták a szocialista miniszterelnök bejelentését, amivel lényegében áthárította a tartományokra a védekezés minden felelősségét. A Baszk Nemzeti Párt (PNV) politikusa, Iñigo Urkullu szerint Sánchez viselkedése a vezetői képességek hiányára utal. Hozzátette, hogy a baszkok több lojalitást és koordinációt várnának el a kormányfőtől, különösen veszélyhelyzet idején.

Az észak-spanyolországi Galícia tartomány vezető politikusai is „kiábrándítónak" nevezték Sánchez javaslatát. „Öt hónap után szerintük az a megoldás, hogy 17 tartományban elrendelik a riasztási állapotot – ez nem megfelelő alkotmányos intézkedés" az egészségügyi válsághelyzet kezelésére, fogalmazott Alberto Nuñez Feijóo, a Galíciai Néppárt vezetője.

https://www.abc.es/espana/abci-estupor-autonomico-ante-falta-liderazgo-pedro-sanchez-frente-pandemia-202008252050_noticia.html#vca=rrss&vmc=abc-es&vso=tw&vli=cm-general&_tcode=cHB6ZTMz&ref=https:%2F%2Ft.co%2FM2uuSdECYW%3Famp=1&ref=https://v4na.com/hu/editpost/2heRrdMtgY

A kormány közben a spanyol hadsereg 2000 katonáját vezényelte ki a regionális járványközpontokba. Feladatuk a víruskövetés támogatása lesz, az egészségügyi dolgozóknak ugyanis erre már nincs elegendő kapacitása. Spanyolországban jelenleg több mint 386 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, kedd reggelre 7117 fővel nőtt a számuk. A vírus halálos áldozatainak száma megközelíti a 29 ezret (28 924), amivel az ország a negyedik helyen áll Európában.

A járvány terjedéséhez az is hozzájárul szakemberek szerint, hogy a baloldali kormány semmit nem tesz a marokkói és szubszaharai bevándorlással szemben.