Ahogyan arra az amerikai országos meteorológiai szolgálat jóslatai alapján számítani lehetett, csütörtök reggelre partot ért Louisianában a 4-es erősségű Laura nevű hurrikán. A vihar elképesztő erővel tört be a szárazföldre: 240 km/h-s széllel támadt, amely ezzel a legerősebb hurrikánok egyike, amely elérte Egyesült Államok öböl menti partvidékét. A hurrikán a becslések szerint városokat dönthet romba, Texas és Louisiana érintett területein mostanra befejezték az evakuálást is, ám a veszély ellenére sem mindenki volt hajlandó elhagyni az otthonát.

Éjfél után ért partot az elmúlt 15 év legpusztítóbb hurrikánja Louisiana délnyugati partjainál, órási szélvihar kíséretében. Arra az amerikai hurrikánközpont már korábban figyelmeztette a környéken élőket, hogy a vihar hatalmas pusztítást hagyhat maga után.Gyakorlatilag életveszélyes a közelében tartózkodni.

Az ABC News a legfrissebb beszámolóiban azt írja, a Laurát mostanra 4-esről 3-as erősségű hurrikánná minősítették, de még így is legalább 120 km/h-s széllel tombol. Ez azt jelenti, hogy az érintett városokban tartózkodni most is veszélyes, és nemcsak a szél, hanem az árvizek miatt is.

Nemcsak a szél, az árvíz is fenyegeti a lakosságotForrás: AFP/2020 Getty Images/Eric Thayer

Eddig 290 ezer háztartás maradt áram nélkül a hurrikán miatt Louisianában és Texasban.

Hiába az evakuálás és figyelmeztetés, nem mindenki volt hajlandó hátra hagyni a házát. Voltak, akik úgy döntöttek, inkább az értékeikkel és az állataikkal maradnak. Őket arra kérték, keressenek fedezéket zárt helyen, asztalok alatt, és azt semmi esetre se hagyják el.

A hurrikánt 4-esről 3-as erősségűre minősítettékForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds